«Det går rykter om at Nord-Korea testet det store våpenet for to dager siden. Det er vanskelig å få noe informasjon om det. Men en oberst vi snakket med sier at Nord-Korea trenger våpenet for å forsvare seg mot den store fienden som har plassert 1000 a-stridshoder i nabolandet i sør.»

— Nord-Korea har flere ganger tatt initiativ til dialog, men det blir avvist gang på gang. Det er ulogisk at de skal ha atomvåpen rettet mot oss, uten at vi skal kunne forsvare oss, sier obersten.

E-posten fra bt.nos reporter er sendt fra en av de svært få internettmaskinene i Nord-Korea under streng bevoktning.

«Vennligst ikke svar på den. Det er viktig. For å kunne sende mail, ma man fylle ut søknad om internasjonal kommunikasjon. Det sier vel det meste om dette landet... Vi blir fotfulgt hele dagen, og får aldri ga noe sted uten oppasser.»

Rune Christophersen har vært i Nord-Korea i regi av organisasjonen Bike for peace. Ingen journalister får reise inn i landet. Christophersen har derfor lagt igjen pressekortet hjemme. Av hensyn til journalistens sikkerhet publiseres denne artikkelen først etter at han er på plass i Bejiing.

«Byen er også pyntet med plakater som forherliger det politiske systemet her. Bortsett fra det finnes det ikke en eneste reklameplakat, og knapt nok butikker. Minibanker eksisterer ikke, og mobiltelefoner er forbudt. Selv i hovedstaden med flere millioner innbyggere er det knapt trafikk. Privatbilisme eksisterer ikke, bare noen eldgamle trolleybusser og trikker. Det er nesten ingen butikker a se, og de som finnes har stort sett stilt ut tomme pakker.

Ellers ser vi enormt mange ungdommer i Pyongyang, som trener på masseoppvisninger i forbindelse med feiringen av nasjonaldagen 10. oktober. De vifter med røde flagg og trener på gymnastikk med hundretusenvis av deltakere.

Landet lider under strømkrise, og byene er nesten mørklagte om kveldene. Bare i Pyongyang er det litt lys, forst og fremst på de store monumentene over store sol og hans sønn.»

Rune Christophersen er ventet tilbake til Norge onsdag.

I NORD-KOREA: bt.no-journalist Rune Christophersen rapporterer fra verdens mest lukkede land.