• Fjernsynet svinget og glassene klirret, forteller Lisbeth Graue Eide.

Torsdag ble Island rystet av et jordskjelv som målte 6,1 på Richters skala. Midt i dramaet er elevene i 7. klasse ved Ulsmåg skole i Fana, som er på klassetur til Island.

Les også: Evakuert etter jordskjelv

Fjernsyn svinget

I går kom også 21 foreldre og søsken til Reykjavik, for å delta på deler av turen. Lisbeth Graue Eide og sønnen Fredrik var akkurat kommet inn på hotellrommet som ligger i 7. etasje, da bakken begynte å riste.

– Det var dramatisk, fjernsynet svinget og glassene klirret. Det var et skikkelig rist som pågikk en stund, forteller Lisbeth Graue Eide på telefon fra Reykjavik.

Hun opplevde det svært ubehagelig, og skjønte først ikke hva som skjedde.

– Sønnen min på 10 år tok meg i hånden, og spurte «hva er det, hva er det»?. Jeg lurte på om det kunne være et tog, men det finnes jo ikke på Island. Jeg skjønte at det måtte være et jordskjelv.

Som å være i en vannseng

– Hva gjorde dere?

– Mange tanker raser hodet, skal man stå i ro eller springe ut? Vi ble stående helt i ro, og sønnen min var helt skrekkslagen. Det var en veldig ekkel opplevelse, sier Eide.

Etter skjelvet samlet foreldregruppen seg i hotellobbyen, og snakket om jordskjelvet.

– Noen lå i sengen under jordskjelvet og beskrev det som å være i en vannseng. Folk merket det veldig godt, forteller Eide.

Mens foreldrene var på hotellet, var Eides to tvillingdøtre på busstur sammen med resten av 7.-klassingene. De merket derfor mindre til jordskjelvet.

– Vi var i en buss på vei fra Selfoss og merket ikke noe til selve skjelvet. Men vi opplevde at veien var sprukket enkelte steder, forteller klassestyrer Jan Erik Dale.

Så ødelagt hus

Det gikk ikke mange minuttene før bekymrede foreldre i Noreg hev seg over telefonen.

– Allerede etter ti minutter fikk jeg den første telefonen, sier læreren, som heldigvis kunne fortelle at alt sto bra til med klassen.

Han forteller at elevene holdt roen i situasjonen. .

– Da vi kjørte forbi en liten by hvor familien til en islandsk lærer i følget vårt bodde, så vi at huset deres var ødelagt. Veggene var skadet og vinterhagen knust. Da skjønte vi alvoret, forteller Dale.

Frykter etterskjelv

Etter fem dager på Island, flyr flesteparten av elevene tilbake til Bergen i dag. Åtte elever blir derimot værende flere dager, sammen med sine familier.

– Vi skjønte heldigvis ikke hvor alvorlig det var da det sto på, men i ettertid har vi jo forstått hvor stort skjelvet var. Nå er mange redd for etterskjelv, særlig barna, sier Eide.

Til tross for jordskjelvet, vil familien fortsette ferien. Noen forandringer i sightseeingplanene må familien trolig regne med.

– Vi skulle egentlig se geysirer i dag, men i enkelte områder er det vanskelig å komme frem på grunn av sprekker i terrenget, sier Eide.

Telefonen ikke stått stille

Etter at skjelvet ble meldt i norske medier, har ikke telefonen stått stille hos reisefølget fra Fana.

– Telefonen har kimt hos de aller fleste. Folk har lurt på hvordan det går, og om vi er berørt. Det har kommet meldinger og telefoner i ett sett.

Har du opplevd jordskjelv? Del din opplevelse her.

STORE ØDELEGGELSER: Island ble torsdag rammet av et kraftig jordskjelv.
MBL.IS/HELENA STEFÁNSDÓTTIR
Lisbeth og Fredrik Graue Eide var i 7. etasje på hotellet da jordskjelvet rammet Island.
Ingebrigt Eide