Talsmann for Zimbabwes president Robert Mugabe, George Charamba, kom med kraftsalven da han møtte journalister under toppmøtet i Den afrikanske unionen (AU) som avholdes i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh.

Charamba mener USA, Storbritannia og andre europeiske land ikke har noen grunn til å fordømme Robert Mugabe.

— De kan gå og henge seg tusen ganger, tordnet Charamba.

Avviser koalisjon

Han benyttet også sjansen til å avvise at det er planer om å danne en samlingsregjering med opposisjonen etter mønster fra Kenya.

— Kenya er Kenya. Zimbabwe er Zimbabwe. Vi har vår egen zimbabwiske måte å drive politisk dialog på. Den zimbabwiske måten, ikke den kenyanske, poengterer Charamba.

En sørafrikansk avis meldte tirsdag at en avtale om regjeringsforhandlinger mellom Mugabe og opposisjonen er i ferd med å komme i stand med sørafrikansk hjelp.

Svakt press

Målet var ifølge avisen å få til en koalisjonsregjering etter kenyansk modell.

Det var også ventet at afrikanske ledere vil presse på for å få til en avtale i Zimbabwe under toppmøtet, selv om enkelte ledere er tilbakeholdne med å kritisere Mugabe, som tidligere var regnet som en frihetshelt i store deler av Afrika.

— Veien videre defineres av det zimbabwiske folk, uten utenlandsk innblanding, understreker Charamba.

Presserestriksjoner

Journalistene som dekker møtet, fikk tirsdag ikke lov til å bevege seg utenfor presseområdet. Restriksjonene ble innført etter at den britiske TV-kanalen ITN kom i verbalt klammeri med president Robert Mugabe.

TV-kanalen oppsøkte Mugabe utenfor konferansesenteret og spurte ham om hvordan han kan regne seg selv som president etter det sterkt kritiserte valget i landet.

— På samme måte som Storbritannias Gordon Brown regner seg som statsminister, svarte Mugabe bryskt og klaget senere over «dumme spørsmål» fra journalistene.

DIKTATOR: Robert Mugabes talsmann angriper Vesten.
PHILIMON BULAWAYO