– Det som har sjokkert meg mest, er den systematiske volden mot jenter og kvinner. Jeg har aldri tidligere sett dette fenomenet så utbredt, sier Dominik Stillhart, visedirektør i Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Stillhart besøkte nylig den østlige delen av Kongo og sier voldtekt nå brukes systematisk som et våpen for å terroriseres sivilbefolkningen.

Regjeringshæren i landet har sendt 20.000 soldater til området for å bekjempe opprørere som er lojale mot den tidligere generalen Laurent Nkunda. Siden august har det vært harde trefninger, og i løpet av de siste tre månedene skal rundt 145.000 mennesker ha flyktet fra hjemmene sine.

Krigen i Kongo på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet er en av de blodigste konfliktene verden har sett siden annen verdenskrig. Åtte land og om lag 25 opprørsgrupper var involvert, og flere millioner mennesker ble tvunget på flukt.

Det er anslått at nærmere 4 millioner mennesker mistet livet i løpet av krigen. De fleste dødsfallene var en direkte følge av sult og sykdommer som brøt ut i kjølvannet av kampene. (©NTB)