Nesten 14 millioner mennesker er til nå berørt av flommen i Pakistan. Omfanget av katastrofen er dermed større enn tsunamien i 2004, ifølge en FN-representant.

— Denne katastrofen er verre enn tsunamien, jordskjelvet i 2005 og jordskjelvet i Haiti, mener Maurizio Giuliano, talsmann for FN-kontoret for koordinering av humanitære spørsmål, OCHA.

— Den er større fordi jordskjelvet i Pakistan i 2005 berørte over 3 millioner mennesker, mens 5 millioner ble berørt av tsunamien. Jordskjelvet i Haiti berørte rundt 3 millioner, forklarer han.

Målt i antall omkomne er likevel omfanget av flomkatastrofen beskjedent i forhold til de andre naturkatastrofene. Foreløpig anslås det at uværet i Pakistan har kostet 1.600 mennesker livet, mens 2 millioner skal ha blitt hjemløse.

Fortviler

Pakistanske soldater i militære redningsbåter forsøker nå å nå fram til flomofrene, men sliter mange steder med å overtale lokalbefolkningen til å forlate sine hjemsteder.

En kvinne i en landsby som er fullstendig skylt vekk av vannmassene, holder fram sitt bevisstløse barn som er blitt bitt av en giftig slange.

— Snakk til mamma! Redd barnet mitt! Vekk henne, roper den gråtende kvinnen, som er en av de få som faktisk blir nådd av forsvarets mannskaper.

Etter at en båt drar av gårde med barnet hennes gjennom kilometer på kilometer med flomvann, sliter soldatene med å overbevise de lokale innbyggerne om at de bør forlate stedet. Dette skal være et tilbakevendende problem i flomområdene - lokalbefolkningen skjønner ikke hvor stor faren er.

— Dere må komme med oss. Det vil komme mer vann. Dette er deres siste sjanse, sier en av soldatene, Hakimullah, under besøket i landsbyen Alif Kacha i Sindh-provinsen sør i landet.

Mer regn i vente

Nytt, voldsomt regn hindrer redningsarbeidet for de flomrammede nord i Pakistan og har satt 40 militære helikoptre på bakken.

— Rundt 40 militærhelikoptre deltok i redningsarbeidet. Men vi måtte stoppe flygingene på grunn av regnet, sa en talsmann for den pakistanske hæren mandag.

Helikoptrene står i den nordlige Khyber Pakhtunkhwa-provinsen.

Også seks helikoptre fra de amerikanske styrkene i Afghanistan som er satt inn i hjelpearbeidet, måtte bli stående på bakken.

Nye regnbyger har ødelagt flere veier og bruer, og de store vannmassene har også gjort innsatsen med båter vanskeligere.

Til fots og med esel

Flomkatastrofen har ført til massiv kritikk mot Pakistans president Asif Ali Zardari, som har tilbrakt de siste dagene på reise i Frankrike og Storbritannia.

Myndighetenes langsomme respons på krisen har også skapt frykt for at ytterliggående grupper skal styrke sin stilling gjennom å hjelpe lokalbefolkningen.

— Det er vanskelig å nå fram med forsyninger. Jeg må understreke at vi forflytter oss til fots eller med esler. Vi gjør alt vi kan, men vi er ikke i stand til å nå det meste av Swat-dalen, sier talsmann Maurizio Giuliano for OCHA.