Assange startet pressekonferansen med å takke støttespillerne sine og Ecuadors myndigheter, skriver Aftenposten.no.

— Jeg er her i dag fordi jeg ikke kan være sammen dere i dag. Verden lytter fordi dere lytter, sa han til støttespillerne.

Til Ecuadors president og myndigheter sa han at de var modige som valgte å gi ham asyl.

Stormet opp branntrappene

Han fortalte om hvordan han mener støttespillerne utenfor ambassaden var med på å forhindre at britiske myndigheter tok seg inn på Ecuadors ambassade onsdag kveld.

— Jeg hørte hvordan politiet stormet opp branntrappene til ambassaden. At Storbritannia lot være å trosse retningslinjene i folkeretten, var fordi verden så på, og verden så på fordi dere så på, sa Assange.

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet truet tidligere denne uken med at politiet ville storme ambassaden og hente ham ut med makt om Assange ikke overgir seg frivillig. Et slikt trekk vil imidlertid være et brudd på folkeretten, fordi ambassader har diplomatisk immunitet.

- Obama må gjøre det rette

Assange takket også Wikileaks-tilhengere, og ba familien om tilgivelse.

— Til dere som fortsatt kjemper for rettferdighet - deres dag vil komme. Wikileaks-tilhengere, takk for jobben dere har gjort og gjør. Til familien min og barna mine - tilgi meg. Vi vil bli gjenforent snart, sa Assange fra balkongen i London-ambassaden.

Wikileaks-grunnleggeren henvendte seg også til USAs president.

— Jeg vil be president Obama om å gjøre det rette. USA må la være å forfølge Wikileaks og andre medieorganisasjoner, sa Assange til pressekorpset som hadde møtt frem foran ambassaden.

Assange ba også myndigheter rundt om i verden om å løslate politiske fanger.

— Bradley Manning (Wikileaks påståtte kilde, red.) må løslates, sa Assange, og omtalte ham som verdens fremste politiske fange.

Han refererte også til fengslingen av det feministiske punkbandet Pussy Riot i Russland.

Kan ikke gå ut

Det har vært spekulert i hvordan Assange skulle gjennomføre pressekonferansen. Hadde Assange gått utenfor ambassadens lokaler, ville britisk politi ha pågrepet ham. Assange har løst utfordringen ved å tale fra en balkong på ambassaden.

Dette er Assanges første offentlige opptreden siden mars. Utenfor London-ambassaden til Ecuador hadde det samlet seg mange støttespillere og andre for å se og høre hva Assange ville si. Det var også et stort politi-oppmøte utenfor ambassaden.

Tidligere i dag uttalte advokaten hans, Baltasar Garzon at Assange har imidlertid ikke tenkt å gi opp.

— Jeg har snakket med Julian Assange og jeg kan fortelle dere at han er kamplysten. Han er takknemlig overfor folket i Ecuador og ikke minst president Rafael Correa for at han har fått politisk asyl, sier Garzon.