— Ecuador, med president Rafael Correa i spissen, er veldig positiv til samarbeid med Norge. Jeg er opptatt av å konkretisere hvilke områder vi kan bidra på, og at vi tilbyr noe andre land ikke kan, som olje og gasskompetanse, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til BT.

Mandag signerte han en Olje for utvikling (OFU)-avtale med Bolivias president Evo Morales. Tirsdag og i går fartet han fra ministerkontor til ministerkontor i Ecuadors vakre og høytliggende hovedstad Quito.

Tilbyr kompetanse

Målet var å undersøke på hvilken måte Norge kan hjelpe fattige, men oljerike Ecuador. Og å informere om OFU, som ifølge Solheim er Norges mest populære bistandsprogram. Hovedmålet er å tilby utviklingsland norsk kompetanse om oljeforvaltning, slik at inntektene kan komme hele befolkningen til gode. Jevnere fordeling er noe president Correa har høyt på sin agenda.

Men oljeutvinning i Ecuador er omstridt ettersom oljen utvinnes der folk bor, og utvinningen har hatt negative konsekvenser for Amazonas. Selv er ecuadorianerne veldig opptatt av miljøaspektet. I Norge har miljøbevegelsen kritisert OFU-programmet er for ikke å ta miljøspørsmål på alvor og for å fremme norske interesser ved å berede grunnen for selskap som StatoilHydro.

Inn i oljevarmen

Norsk næringsliv er lite representert i Ecuador, men i går inviterte altså presidenten Statoil inn i oljevarmen.

— Correa inviterte Statoil og norsk vannkraft inn. Jeg lovte å viderebringe invitasjonen, men understreket hvordan det norske systemet virker: jeg kan ikke beordre dem hit, forteller Solheim etter et kjapt møte med presidenten.

Han understreker at ingen avtaler er signert, besøket handler om å sondere terrenget for økt samarbeid mellom Ecuador og Norge.

UVITENDE: Innenriksminister Gustavo Larrea hadde aldri hørt om Olje for utviklingsprogrammet før Erik Solheim fortalte om det.