• Jeg tok tidlig kveld søndag, lå og sov da noen dundret på døra med en geværkolbe, sier vestlendingen Atle Flo, som var blant gislene på Bosphorus-hotellet i Istanbul natt til mandag.

Han åpnet ikke hotelldøra i første omgang, men da aksjonistene kom tilbake skjønte han at dette var alvor, og åpnet forsiktig.

— Da var det bare å forlate rommet, og jeg ble geleidet inn i heisen og ned til resepsjonsområdet. Da var klokka en halv time over midnatt, sier Flo.

— Det var en sterk opplevelse og bli tatt som gissel, selv om jeg har vært med på ganske mye opp gjennom årene. Jeg satt og halvveis lå meg gjennom nesten 12 timer nede i lobbyen, sier Flo, som er regionaldirektør for det amerikanske farmasøytiske firmaet Marck, og har ansvaret for deler av det tidligere Sovjetunionen, samt Ungarn.

Profesjonelle Han understreker at aksjonistene opptrådte rolig og behersket — helt profesjonelt. Da han kom ned i resepsjonen var om lag 100 personer allerede samlet der.

— Det var ingen skyting og ingen vold mot gislene, sier Flo, som likevel understreker at enkelte små episoder med skriking og roping ikke var til å unngå.

Han forteller at gislene fikk mat og noe drikke gjennom natten, og fikk anledning til å gå på toalettet — «i små og organiserte grupper», som han uttrykker det.

— Aksjonistene visste hva de gjorde, og slik jeg opplevde det var ikke gisseltakerne interessert i å skade noen. De hadde tydeligvis andre mål, men det visste vi ingenting om, sier Flo, som understreker at han gjerne skulle vært denne hendelsen for uten.

Bearbeide hendelsene Men når enden er god er all ting godt, sier Flo på klingende bergensk, og legger til: -Det var nok ikke vi gisler, men familiene våre, som hadde det verst mens det hele pågikk.

Flo kommer ikke til å forlate Istanbul med det første. Han deltar på et forretningsmøte, og flere andre fra den amerikanske bedriften bodde på samme hotell.

— Nå skal vi bruke den nærmeste tiden til å snakke ut, snakke oss gjennom sakene og bearbeide nattens hendelser, sier Flo så rolig som han kan, mens en telefon ringer i bakgrunnen. Det var tydeligvis også andre som var interessert i en prat med gisselet Atle Flo.

NTB