Birmingham: Michael Thurgood sitter med armene i kors og en skummende lyserød Daiquiri foran seg. Den 70-årige konservative politikeren fra Cumbria har kjørt over 200 kilometer til Birmingham for å høre partileder David Cameron holde sin første tale som statsminister på partiets årsmøte.

Nå sitter han ved et kafébord og følger med på storskjerm mens Cameron i litt over en time og tyve minutter feirer valgseieren, roser koalisjonen og advarer britene om at det er harde tider i vente. Livremmen må spennes inn, overlepper holdes stive.

Artikkelen fortsetter under bildet

DARREN STAPLES

LANDSMØTESALEN i Birmingham der de konservative holdt sitt møte med ekteparet Cameron på podiet. «For nasjonens beste»

Scenografien heller mot det nostalgiske når en lett rødmende David Cameron entrer podiet som den første konservative statsminister på 13 år. Union Jack er i bakgrunnen og med mottoer som «Ditt land trenger deg» og «For nasjonens beste» ville man nesten kunne ane lydsporet av Vera Lynns klassiske slagere i bakgrunnen, hvis det ikke var for det stormende bifallet for en slags valgseier.

David Cameron er ikke sen om å understreke at han står her etter «4757 i ørkenen» og siterer til og med Monty Pythons berømte sketsj om en mann som kommer inn i en dyrebutikk for å klage på å ha kjøpt en død papegøye.

«De kalte partiet vårt en død papegøye. De sa vi hadde sluttet å eksistere. At vi var et forhenværende parti. Det viser seg at vi bare hvilte oss», spøker statsministeren.

Jeg skulle ønske det var en annen måte. Jeg skulle ønske det var en lettere måte. Men dette er den eneste ansvarlige måten

David Cameron om innsparingene

Verste budsjettkutt i nyere tid

Men det er alvorlige saker som står på dagsordenen denne ettermiddagen. De verste budsjettkuttene i nyere britisk historie blir offentliggjort om to uker, og det kommer til å gjøre vondt for alle briter. Og trolig også for populariteten til det konservative partiet.

«Jeg skulle ønske det var en annen måte. Jeg skulle ønske det var en lettere måte. Men dette er den eneste ansvarlige måten», sa David Cameron med henvisning til at det må kuttes nesten 25 prosent på det offentlige budsjettet de neste fire årene.

Det var også en spesiell takk til lille Niamh, som hadde sendt ett pund som hun hadde fått av tannfeen videre til Downing Street etter at hun hadde hørt hvor ille det sto til med statsbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kirsty Wigglesworth

STAKER UT KURSEN: Selv om britene går harde tider i møte, mener David Cameron at det til slutt skal gå oppover. Ikke bare Labours feil, men ...

Han poengterte at det ville være feil bare å bebreide Labour for innsparingene som vil komme.

«La oss være ærlige mot oss selv. Den miseren landet befinner seg i, er ikke alene på grunn av Labour. Selvfølgelig må de ta noe av skylden. OK, de må ta mye av skylden», sa David Cameron og fortsatte med en haug av feil begått av den tidligere regjeringen, levert med samme timing og tempo som om han var britisk politikks svar på Eminem.

Ut av Afghanistan

Etter den runden var David Cameron klar til å se nærmere på fremtiden, og den betyr blant annet at britiske tropper skal ut av Afghanistan senest i 2015.

«Vi er ikke i Afghanistan for å bygge et perfekt demokrati. Ikke noen drømmeaktige ideer, bare ren og skjær sikkerhet» sa Cameron, som la vekt på at i 2015 vil britiske tropper ha vært i landet i 14 år – tre år lenger enn annen verdenskrig.

Han fikk også tid til å rose sin koalisjonspartner og leder av Liberaldemokratene for å ha mot til å inngå i regjeringssamarbeidet «for nasjonens skyld».

Men nettopp koalisjonen er en av årsakene til at det tross flere Daiquirier ikke var tøylesløs feststemning på årsmøtet i Birmingham. Mange konservative føler at Gordon Brown var et åpent mål som David Cameron ikke scoret i, og at partiet derfor var nødt til å inngå en smertefull koalisjon.

Null champagne

Det har trolig heller ikke hjulpet på stemningen at det nå for tredje år på rad er champagneforbud på konferansen. For tre år siden ville konservative med fylte champagneglass sende feil signal like etter at finanskrisen brøt ut, i fjor ville det se ut som om de konservative tok valgseieren på forskudd og i år ville det skjære i øynene to uker før den store nedskjæringsrunden.

I stedet måtte delegatene nøye seg med å frekventere kafeen Red Ed´s Diner, oppkalt etter den nye Ed Miliband, som slo storebroren David Miliband i kappløpet om å bli Labours nye leder. Kafeen serverte etter sigende «kun andre serveringsrunde», som kunne skylles ned med David´s Bitter.

Artikkelen fortsetter under bildet

POOL

SAM OG DAVID: Britenes statsministerpar, Samantha og David Cameron. Men ingenting kan måle seg med Michael Thurgoods Daiquiri.

Da talen er over, kommer intet bifall fra den 70-årige politikeren eller noen av hans tre bordfeller.

— Jeg har hørt bedre taler. Han er litt av en showmann. Vi må vente og se om han kan sette det ut i livet, lyder dommen.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN