Kjetil Elsebutangen og NTB

Strasbourg

— Dette er rett og slett vår viktigste kamp, sier leder i Norsk Havnearbeiderforening, Terje Samuelsen til NTB.

22 norske havnearbeidere fra Oslo Kristiansand, Mo i Rana, Ålesund og Sandnes deltok mandag i stordemonstrasjonen i den franske byen Strasbourg. De var imidlertid ikke innblandet i sammenstøtene mellom politiet og en liten gruppe av demonstrantene.

— Vi er motstandere av den type aksjon, sier Samuelsen.

Tusenvis av europeiske havnearbeidere flommet inn i Strasbourg mandag. Kruttlukten rev i neseborene og kinaputtsmellene ga gjenlyd i ørene da de marsjerte frem mot EU-parlamentet, som onsdag stemmer over EU-kommisjonens forslag om å åpne havnesektoren for økt konkurranse. Dersom direktivet blir vedtatt, vil det også gjelde for Norge gjennom EØS-samarbeidet.

Skipsmannskap kan ta over

Havnearbeiderne frykter at deres tariffavtaler vil bli satt under press når selskaper skal få lettere adgang til å utføre arbeid i havnene.

— Det vil undergrave hele systemet med tariffavtaler, sier Samuelsen.

Det kanskje mest kontroversielle ved havnedirektivet gjelder åpningen for såkalt «egenhåndtering». Det betyr at et rederi kan bruke egne mannskaper til å laste og losse skip i stedet for de faste og organiserte arbeiderne i havnen.

— Dette vil forsterke tendensene til sosial dumping som vi ser flere steder allerede, sier Samuelsen.

— Det er klart vi frykter for arbeidsplassene våre. Hvis dette blir vedtatt, vil det bare være utenlandsk arbeidskraft igjen i havnene, sier Jan Erik Lohne, som har jobbet 25 år på bryggen i Kristiansand.

56-åringen ser allerede frem mot pensjon, men synes det er viktig å være i Strasbourg for å kjempe for de unges fremtid.

Annen omgang

EU-parlamentet har allerede stemt ned EU-kommisjonens forslag til havnedirektiv én gang, i november 2003. Men bare noen måneder senere kom Kommisjonen med et nytt forslag.

— I praksis er det omtrent det samme vi står overfor i dag, sier Samuelsen.

Han har tro på at Parlamentet sier nei onsdag, men tror ikke at saken er over selv om det skulle skje.

— Dette kommer nok tilbake på en eller annen måte, men vi kommer aldri til å gi oss, sier han.

Frustrasjonen blant de norske havnearbeiderne deles av europeiske kolleger.

— Dette direktivet skulle vært begravet for to år siden. EU-kommisjonen viser ingen respekt for demokratiet. Den tenker ikke på annet enn kapital og konkurranse, sier Martin Berg fra Sveriges havnearbeiderforbund. Han var på plass i Strasbourg sammen med en busslast arbeidere fra blant annet Göteborg, Stockholm og Malmö.

Streik

Mens flere tusen havnearbeidere marsjerte gjennom Strasbourgs gater, gikk kolleger ut i streik i en rekke havner rundt om i Europa. Klokken 7 mandag morgen sto kranene stille i de danske havnene. 1300 havnearbeidere la ned arbeidet i protest mot havnedirektivet, som de frykter vil føre til tap av arbeidsplasser.

Streikeaksjoner ble gjennomført i begge de to største europeiske havnene, Rotterdam i Nederland og Antwerpen i Belgia.

Det var ventet at i alt 35.000 havnearbeidere rundt om i Europa ville delta i mandagens streik.

FRYKTER SOSIAL DUMPING: Det kanskje mest kontroversielle ved EU-kommisjonens forslag er at et rederi kan bruke egne mannskaper til å laste og losse skip i stedet for de faste ogorganiserte arbeiderne i havnen. Mange tusen havnearbeidere protesterte mandag i Strasbourg mot forslaget. FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS