Kennedy døde tirsdag, 77 år gammel.

– En viktig del av vår historie er over. Vårt land har mistet en stor leder.

Det sier president Barack Obama om sin mentor, senator Ted Kennedy.

– I fem tiår er viktige deler av vårt lovverk om menneskeretter, helse og økonomi i virkeligheten båret frem av senator Kennedy, sier USAs president om sin tidligere kollega i Senatet.

– Jeg satte stor pris på hans veiledning, uavhengig av skiftende stemninger. Han hadde alltid tid til en ny kollega, sier Obama. – Jeg nøt godt av hans støtte i kampen for å bli president og selv om han kjempet mot en dødelig sykdom, kunne jeg som president dra nytte av hans mot og visdom.

– Han plukket opp tråden fra sine drepte brødre og ble den største senator i USA i vår tid, sier president Barack Obama til minne om Edward Kennedy.

Et amerikansk ikon

– Edward «Ted» Kennedy var et amerikansk ikon, mener Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid. Kennedy døde tirsdag etter et drøyt års kamp mot kreft.

– Det var mitt livs opplevelse å arbeide sammen med Ted Kennedy. Han var en venn, en foregangsfigur og et amerikansk ikon., sier Harry Reid.

Reid sier at Kennedys bortgang gir inspirasjon til å kjempe for mange av hans hjertesaker.

– Kennedys minne kan sammenlignes med de største og mest hengivne menn og kvinner som har satt sin fot i Senatet. Den liberale løven er stille, men drømmen hans vil aldri dø, understreker Reid.

Reagans venn

Tidligere førstedame Nancy Reagan hyller også Kennedy.

– Folk er ofte blitt forundret over hvor nært forholdet vårt til Kennedy-familien var. De siste årene fant Ted og jeg felles ståsted i synet på stamcelleforskning, og jeg betraktet ham som en alliert og en kjær venn. Jeg kommer til å savne ham, sier konen til avdøde president Ronald Reagan.

Den mangeårige senatoren Orrin Hatch sier at USA har mistet en stor statsmann.

– Ted Kennedy var som et ikon hvis innflytelse ikke kan overvurderes. Han vil alltid bli husket som en som levde og åndet for det amerikanske Senatet, sier den demokratiske senatoren.

Speaker I Kongressen, Nancy Pelosi, sier at det amerikanske folket har mistet en stor patriot og Kennedy-familien sin elskede patriark. – Gjennom sitt liv som leder har senator Kennedy utvist stor statsmannskunst, sier Pelosi. – Ingen har gjort mer for barns utdannelse, pleie og omsorg for våre eldre og for likhet for alle amerikanere, sier Pelosi.

Familiepatriarken

Republikaneren, guvernør I California, Arnold Schwarzenegger, er gift med niesen til Edward Kennedy, Maria Shriver. California-guvernøren sier: – Maria og jeg er forferdelig lei for at onkel Teddy er borte. Han var kjent for verden som «løven av Senatet», en mester av sosial rettferdighet, et politisk ikon. Men viktigst – han var hjørnesteinen i vår familie, en elsket ektemann, far, bror og onkel.

Tidligere president George H.W. Bush sier at han og konen Barbara ble dypt triste over at Ted Kennedy tapte kampen mot kreft. – Selv om vi ikke var enige i alle politiske spørsmål opp gjennom årene, respekterte jeg ham alltid for hans store offentlige tjeneste, sier Bush senior.

Også tidligere britiske statsminister Tony Blair minnes senator Kennedy med stor glede: – Han var en person å beundre, å respektere – ikke bare i USA, men over hele verden, sier Blair. – Han var en tro tjener som så etter rettferdighet og muligheter. Jeg så hans fokus og besluttsomhet i Nord-Irland der hans overbevisning ble kombinert med en praktisk forståelse av hva som måtte til for å få til fred.

Barack Obama (t.h.) mottok budskapet om Ted Kennedys død med stor sorg. Her er de to sammen i april i år.
Scanpix