— Jeg har beundret hans lederskap, mot og visdom. I en situasjon preget av vold og hevnlyst klarte han å hente ut det beste - både i seg selv og sine medborgere. Han har vist verden at det er mulig å velge forsoning fremfor hevn, velge det som bygger opp framfor det som river ned, uttaler kong Harald i forbindelse med Nelson Mandelas bortgang.

I en uttalelse fra Slottet sent torsdag kveld uttaler kongen at hans tanker og kondolanser går til Mandelas familie og det sørafrikanske folk.

- Han løftet folk til frihet

Umiddelbart etter meldingen om Nelson Mandelas død, startet reaksjonene å strømme på.

Knut Arild Hareide er blant de mange som hyller Nelson Mandela.

«Vår tids største helt er gått bort -Nelson Mandela. Han løftet et folk til frihet. Han viste sann forsoning. Hans minne vil alltid inspirere», skriver Krf-leder Knut Arild Hareide på Twitter.

- Han var trolig den største politikeren i vår tid

Statsminister Erna Solberg (H) mottok budskapet om Nelson Mandelas bortgang med sorg. - Han var trolig den største politikeren i vår tid, sier hun.

— Han var et symbol for veldig mange av oss gjennom arbeidet han har gjort. Han har vært en utrolig dyktig leder i Sør-Afrika, han har hatt en evne til å handle i et langvarig perspektiv. Han hadde en personlig utstråling og egenskaper som innga tillit. Han hadde utrolig karisma og gjennomføringskraft. Det er vanskelig å forestille seg andre som i sterkere grad har bidratt til å forme vår tenkning rundt politisk lederskap og forsoning, sier Solberg.

- En frigjøringshelt

— Verdens har mistet den største politiske lederen i vår tid, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om Nelson Mandela.

— Mandela var en frigjøringshelt som viet sitt liv til kampen for mennesker og demokrati. Han vil bli dypt savnet i en hel verden, sier Stoltenberg.

Kommentator i Dagblandet, Martine Aurdal, takker Mandela:

«Free Nelson Mandela» sang vi på barneskolen. Nå er han virkelig fri. Takk for alt, skriver Aurdal på Twitter.

Tidligere statssekretær Lubna Jaffrey fra Bergen skriver:

«Madiba verden ville ikke ha vært den samme uten deg, du forandret den til er bedre sted. Hvil i fred.»

- Inspirerte en hel verden

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skriver:

«Nelson Mandela inspirerte en hel verden. Den største i vår tid. Frihet, likeverd og toleranse. Takk skal du ha, Madiba!»

Audun Lysbakken (Sv) skriver:

«Nelson Mandela var vår tids største frihetskjemper, og vil fortsette å inspirere alle som drømmer om en mer rettferdig verden.»

Hvordan vil du huske Mandela? Skriv gjerne en siste hilsen i kommentarfeltet!

Den tidligere samvittighetsfangen og presidenten i Sør-Afrika har inspirert en hel verden.