LUDMILLA KNAPSTAD

Atmosfæren er spent til bristepunktet. Da en høytstående geistlig forsøkte å komme gjennom politisperringene, ble han avvist.

— Fortell noe til folk, ikke ti stille! Ellers skal hele byen gå inn og være gisler i stedet for barna. Hele byen! - skrek en eldre mann til politiet

Komsomoljskaja Pravda skriver at absolutt hele byen er rammet av tragedien. Nesten hver familien har noen som befinner seg inne på skolen sammen med aggressive og uforutsigelige gisseltakere. Det er sjelden i Kaukasus at man kan se menn som gråter, men i sentrum av Beslan er det mange som viser gråter åpenlyst.

Folk sitter i gatene

At folk begynner å bli desperate av uvissheten, bekreftes overfor bt.no på telefonen av redaktør Olga Vysjlova i den største nordossetiske avisen. Hun var i går og i natt sammen med pårørende av gislene og er nettopp kommet til redaksjonen.

— Det er en veldig engstelig atmosfære der. Hele byen, hele republikken er i Beslan, alle styresmakter og vanlige mennesker. Folk sitter i gatene rundt sentrum. Det som skjedde er fryktelig, umenneskelig.

Lokket elever med sjokolade

Til sammen er det syv skoler i byen og et skoleinternat. Skole nr. 1 er hundre år gammel og ble bygd av en rik mann. Skolen har alltid vært eliteskolen for barn av de mektigste i byen.

Det begynner nå også å komme enkeltheter fra vitner til gisseldramaet.

Roza Dudieva gikk til skolen sammen med sitt barnebarn Milana, som skulle begynne i første klasse på Skole nr.1.

— Etter festlige taler gikk Milana sammen med min datter og hennes minste barn og alle andre inn på skolen, mens jeg ble igjen på skolegården for å snakke med lærerne, forteller Roza Dudieva til den russiske avisen Kommersant – Da kjørte det en lastebil med maskerte menn i kamuflasjedrakter inn på skolegården. De hadde masker foran ansiktene. De som sto nærmest inngangen, ble tvunget inn, mens jeg og andre gjemte oss ved et lite gjerde. Vi kikket ut derfra for å vite hva som skjedde med barna våre, men våget ikke gå nærmere. Terroristene så oss og ropte på russisk: «Russere, russere, kom hit, vær ikke redde!» En av dem prøvde å lokke elever til seg med en sjokolade.

Stoler ikke på myndighetene

Skolen, som ble angrepet av terroristgruppen i går kl. 9, er nå omringet av militære, politi og sivile. Sivile menn er kledd i svarte klær og bevæpnet med jaktgeværer.

— Vi er kommet hit fordi myndighetene har ikke nok midler til å redde våre barn, sa en av de frivillige fedrene som er klar til å kjempe mot terroristene.

— Jeg har søsteren min Roza inne på skolen, forteller Zinaida Tedzoeva. – Jeg har ikke fått tak i henne på mobiltelefonen på mange timer. Barna som rømte fra skolen, sa at alle telefoner ble tatt fra dem, Men jeg håper likevel at hun svarer en gang.

— Hva tror dere, hvis de slipper gass inn, som under «Nord–Ost»-forestillingen i Dubrovka-teateret. Blir det da noen levende igjen? spør hun plutselig.