– Norges likegyldighet dreper. Vår politikk overfor Nord-Korea er feig, sier KrF-gruppeleder Filip Rygg.

I bloggen sin skriver Rygg, under tittelen «Gå til krig mot Nord-Korea», at man bør bruke makt mot regimet. Overfor bt.no modererer han seg.

– Dette er skrevet i bloggstil og satt på spissen, men jeg mener at verdenssamfunnet er altfor passivt overfor Nord-Korea. Det er forferdelig å lese om bruddene på menneskerettighetene, sier Rygg.

Han er opprørt over meldingene om at 15 mennesker ble henrettet i forrige måned, fordi de krysset grensen til Kina på jakt etter mat.

BT besøkte Nord-Korea under atomvåpen-krisen i 2006.

Se bildene og les reportasjen her

– Vi må konfrontere regimet og vise at vi ikke aksepterer slike overgrep, sier Rygg.

– På hvilken måte mener du at vi må bruke makt?

– Det er litt vanskelig å svare på for meg som lokalpolitiker. Men jeg er ikke fornøyd med smådiplomati. I internasjonale fora snakker Norge helst om sin egen fortreffelighet. Det første jeg ville gjort, er å reise dette som den viktigste saken på den internasjonale dagsorden.

– Hvordan stiller du deg til en invasjon av landet?

– Jeg tviler på at det er fornuftig, for konsekvensene for sivile ville sannsynligvis blitt verre. Jeg ønsker ikke å sende amerikanske bombefly til Pyongyang. Men overgrepene i Nord-Korea burde fått like stor oppmerksomhet som Saddams Husseins diktatur i Irak, sier Rygg.

Ifølge den sør-koreanske menneskerettighetsgruppen Good Friends ble de 15 personene skutt i byen Onseong i den nordvestre delen av landet. Ifølge NTB skal de henrettede ha vært 13 menn og to kvinner som ulovlig krysset grensen til Kina, eller hjalp andre til å gjøre det, på jakt etter mat eller penger fra familie og venner.

Det har foreløpig ikke lykkes bt.no å få noen kommentar fra Utenriksdepartementet.

PS: Etter at denne saken ble publisert, har Rygg endret bloggen. Den nye tittelen lyder «Gå til (verbal)krig mot Nord-Korea».

Hvordan bør Norge forholde seg til Nord-Korea? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Filip Rygg er gruppleder for KrF i Bergen bystyre.
Kim Il-Sung styrte Nord-Korea til sin død i 1994. Sønnen hans, Kim Jong-Il, fører et like brutalt regime.
RUNE CHRISTOPHERSEN