Etter en intens jakt ble den tidligere libyske lederen torsdag funnet og drept i sin fødeby Sirte.

Ifølge hans tidligere nære medarbeider Mansour Dhao Ibrahim, som var sammen med Gaddafi da han ble tatt, overlevde den tidligere diktatoren på ris og pasta de siste dagene i Sirte. Varene ble skaffet fra forlatte hus i byen, men Gaddafi og hans innerste krets måtte selv lage maten.

Gaddafi skal den siste tiden ha vært utålmodig og lei av å være på rømmen.

— Han kunne si: «Hvorfor finnes det ikke strøm? Hvorfor finnes det ikke vann?» sier Dhao i et intervju med The New York Times på et militært etterretningshovedkvarter i Misrata.

Dhao ledet den såkalte folkegarden, et nettverk av frivillige lojalister og informanter, og tilbrakte mye tid sammen med Gaddafi i Sirte.

Flere av Dhaos uttalelser ser imidlertid ut til å være egnet til å tjene hans egne interesser. Han sier blant annet at han og flere andre gjentatte ganger forsøkte å overtale oberst Gaddafi til å overgi seg.

Gaddafi flyktet til Sirte 22. august, samme dag som hovedstaden Tripoli ble inntatt av revolusjonsstyrkene. Han flyktet i en liten kolonne gjennom lojalistbastionene Tarhuna og Bani Walid, skriver The New York Times.