Italienske etterforskere sier torsdag at de to terrormistenkte algerierne som kom til Norge i fjor sommer med falske identitetspapirer, skal ha hatt kontakt med mujahedin-grupper i Bosnia og islamistiske grupper i Norge.

Politiet gikk til aksjon mot de tre ettersom de fryktet et nær forestående angrep, men har verken funnet våpen eller sprengstoff i aksjonene mot dem. Innenriksminister Giuseppe Pisanu ønsket torsdag å dempe betydningen av pågripelsene, som har fått bred mediedekning i italienske medier.

– Det er blitt for mye styr rundt dette. Pågripelsene gjør terrorfaren i Italia og Europa verken større eller mindre, sa Pisanu i en kommentar til pressen.

Italiensk påtalemakt vil mest sannsynlig sikte de tre for internasjonal terrorisme fredag.

Treningsleirer

Den ene av de to, 32-årige Yamine Bouhrama, skal ha oppholdt seg i treningsleirer i Afghanistan, Tsjetsjenia og i Georgia, sier etterforskere til journalister i Italia.

Bouhrama kom, sammen med 35-årige Khaled Serai, til Norge i fjor sommer på falske identifikasjonspapirer som de hadde skaffet seg i Frankrike. De to skal ha oppholdt seg i landet i noen måneder før de vendte tilbake til Italia.

Terrorpolitiet i Italia har overvåket og avlyttet de to siden 2002, og overvåkingen viser at de hadde kontakt med ytterliggående islamister i Norge, Bosnia, Frankrike og Storbritannia.

Politiet skal ha bestemt seg for å slå til og pågripe mennene etter å ha fanget opp meldinger om planer om et terrorangrep i løpet av de nærmeste ukene. Blant annet skal en av dem ha planlagt å forlate Italia den nærmeste tiden.

Bouhrama og Serai ble pågrepet sammen med en tredje person, 31-årige Mohamed Larbi.

Trusler

Italia er en nær alliert av USA og har utplassert om lag 3.000 soldater i Irak. Landets myndigheter skal ha mottatt en rekke trusler fra islamister om angrep på italienske mål.

Ifølge en anonym tjenestemann i statsadministrasjonen hadde de tre pågrepne algerierne imidlertid ingen planer om angrep i Italia.

– Muligheten for at de skulle utføre et angrep gjelder Europa eller et annet område, ikke Italia, sier tjenestemannen.

Politiet tror alle de tre har tilknytning til den forbudte Salafist-bevegelsen i Algerie, som har bånd til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.