– Det er kaos nå, og lovløsheten er stor. Mange er blitt drept i dag, forteller norsk-somalieren på en dårlig telefonlinje til NTB. Han ønsker ikke å få navnet sitt kjent. I stedet kan han kalles «Mohammed».

Torsdag holdt Mohammed seg innendørs sammen med familien i hjemmet sitt i bydelen Yakshid nord i Mogadishu.

– Vi blir inne de neste dagene også. Det er altfor farlig å gå ut, sier han.

Familien henvendte seg til den norske ambassaden i Nairobi i Kenya onsdag.

– Vi er i løpende kontakt med familien. I og med at situasjonen er uoversiktlig, har vi rådet dem til å forholde seg rolige, sier ministerråd Espen Gullikstad ved ambassaden i Nairobi til NTB.

Frykten sprer seg

Frykten har spredt seg i den somaliske hovedstaden, etter noen fredelige måneder. De siste dagene har etiopiske styrker og somaliske militsgrupper som er lojale mot overgangsregjeringen, rykket fram til Mogadishu. Torsdag erklærte de at islamistene hadde flyktet sørover. Ifølge Etiopias statsminister Meles Zenawi har de regjeringsvennlige styrkene drept mellom 2.000 og 3.000 islamistsoldater.

– Etter at islamistene tok kontrollen i juni, har det vært veldig bra her. Før var det krigsherrene som hadde kontroll, og da var det veldig utrygt. Nå er det ingen som vet hva som vil skje, forteller Mohammed, som til daglig driver med import.

– Jeg støtter de islamske domstolene. De gjorde mye bra, for eksempel åpnet de både flyplassen og havnen og la ned forbud mot khat, som ødelegger det somaliske samfunnet, forklarer han.

Mohammed kom tilbake til Somalia med familien i 2002 for å ta seg av sin far. Familien, som alle er norske statsborgere, hadde da bodd i Norge i 17 år.

– Tror du overgangsregjeringen vil være i stand til å skape ro?

– Jeg er ikke sikker. Det er mange her som lurer på framtiden, sier Mohammed.

Våpen florerer

Ifølge norsk-somalieren tømte Rådet for islamske domstoler (SICC) våpenlagrene sine i byen før de satte kursen sørover, og delte ut våpen til innbyggere i byen. Fra nyhetsbyråene er det også kommet meldinger om at regjeringsvennlig milits har plyndret flere våpenlagre.

– Alle er væpnet til tennene nå, sier Mohammed til NTB. Han forteller videre at SICC er oppløst og har gitt opp kampen.

Torsdag kom det også meldinger om at militsgrupper som er lojale mot de tidligere krigsherrene, igjen kjørte rundt i gatene med sine såkalte «technicals» – pickuper med påmonterte maskingeværer.

– Jeg planlegger å kjøpe flere maskingeværer for min egen sikkerhet, og for å forsvare forretningen min. Jeg er sikker på at prisene vil falle, sier en butikkeier til nyhetsbyrået Reuters.

Mangel på mat

Ifølge Mohammed har prisen på mat steget kraftig de siste dagene, etter at både flyplassen og havnen i Mogadishu er blitt stengt som følge av kamphandlingene.

– Vi klarer oss enn så lenge. Men Mogadishu er full av flyktninger, jeg vet ikke hvordan det vil gå med dem, sier Mohammed.

– Det hevdes at det er mange utenlandske krigere i Somalia?

– Å ja? Jeg har ikke sett noen, sier Mohammed.

Ifølge Nettavisen skal også flere norsk-somaliere ha kommet til Somalia den siste tiden for å kjempe på islamistenes side.

– Jeg har ikke møtt noen av dem, men det ville ikke forundre meg. Det er mange i utlandet som støtter islamistene, sier Mohammed.

STR