Sikkerhetsrådet tok fredag sterkt avstand fra fredagens valg i Zimbabwe og konstaterte at det verken var fritt eller rettferdig. Men Sikkerhetsrådets 15 medlemmer ble derimot ikke enige om å erklære valget ugyldig, en erklæring Sør-Afrika var sterk motstander av.

– Vi burde kunne forvente at verdenssamfunnet erklærer dette såkalte valget ugyldig, sier talsmann for opposisjonspartiet MDC, Nelson Chamisa, lørdag.

– Forsiktigheten internasjonale organer utviser, er indirekte med på å gi grobunn for undertrykkelsen i Zimbabwe.

Chamisa legger spesielt skylden på Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som han mener er med på å beskytte Mugabes regime fra kritikk.

– Mbeki skuffer folket i Zimbabwe.

– Man skulle tro Mbeki har medlemskap i ZANU-PF ut ifra den måten han forsvarer ZANU-PF på, fortsetter talsmannen med henvisning til Mugabes regjeringsparti.

Resolusjon?

Condoleezza Rice sier USA vil utarbeide et resolusjonsforslag til FNs sikkerhetsråd og ønsker å gi en sterk advarsel til Zimbabwes president Robert Mugabe.

– Jeg forstår det slik at USAs FN-delegasjon samarbeider med andre om neste skritt, mulig også angående hva slags resolusjon Sikkerhetsrådet ønsker å slutte seg til, sa USAs utenriksminister lørdag.

Hun sier arbeidet kommer til å fortsette i begynnelsen av neste uke.

– Vi må se hvordan Russland og Kina reagerer når vi kommer sammen i Sikkerhetsrådet. Men det er vanskelig å se for seg at noen vil avstå fra å gjøre noe med det som vi ser skjer i Zimbabwe, fortsetter Rice.

– Massiv deltakelse

Det zimbabwiske regjeringsorganet The Herald hevder deltakelsen under fredagens andre valgomgang var massiv.

Landets mangeårige diktator Robert Mugabe var eneste kandidat i valget, etter at opposisjonslederen Morgan Tsvangirai trakk seg.

The Herald har ingen offisielle tall å vise til, men skriver at hundrevis av velgere sto i kø da valglokalene åpnet fredag.

Andre observatører konstaterte betydelig lavere oppmøte ved valglokalene enn i første valgomgang, da Tsvangirai fikk 47,9 prosent og Mugabe fikk 43,2 prosent av stemmene.

Suppleringsvalg

En kandidat fra MDC har slått Mugabes informasjonsminister i et suppleringsvalg til nasjonalforsamlingen i Zimbabwe, ifølge opposisjonspartiet.

– Vår kandidat, Samuel Sndla Khumalo har vunnet suppleringsvalget i valgkretsen Mpopoma-Pelandaba. Han slo ZANU-PFs Sikhanyiso Ndlovu med 3.795 mot 1.354 stemmer, sier MDC-talsmann Chamisa.

Suppleringsvalgene ble avholdt samtidig med presidentvalget fredag.

PHILIMON BULAWAYO
PHILIMON BULAWAYO
ANTONY KAMINJU
Tsvangirayi Mukwazhi
PHILIMON BULAWAYO
PHILIMON BULAWAYO
STEPHEN HIRD