Lik og vrakrester etter vold og sammenstøt ligger rundt omkring i Kenyas gater, og tallet på drepte øker stadig. Mange forsøkte seg ut i de utrygge gatene for hente nye matforsyninger tirsdag, etter å ha holdt seg innendørs i flere dager.

– Dette er de fattiges krig. Innbyggerne i slummen lider, sier Daniel Maschetti, som jobber som prest i Nairobis slumområder.

– Vi har ikke mat eller vann. Vi har ikke kontakt med verden utenfor, mens politikerne skaper grunnlaget for borgerkrig, fortsetter han.

Mange drept

Det er uvisst hvor mange som er blitt drept i urolighetene de siste dagene, men meldingene varierte tirsdag mellom 150 og 250 mennesker.

I Kisumu, Kenyas tredje største by, ble 48 personer drept og brakt inn til et av byens likhus i løpet av natten.

– De har brakt inn 48 lik, deriblant tre barn. 44 av dem hadde ferske skuddskader, og fire var drept med macheter, sier en ansatt ved likhuset.

I tillegg har minst 53 personer blitt drept i sammenstøt med politiet og kamper mellom rivaliserende grupper i samme by de siste to dagene. Byen er et kjerneområde for opposisjonens presidentkandidat Raila Odinga.

Bekymret

Kirkens Nødhjelp er bekymret over meldinger om vold og hevnaksjoner mellom etniske grupper i Kenya.

– Vi får nå rapporter om hevnaksjoner og sterk polarisering på grunn av etnisitet. Dette er meget bekymringsfullt, uttaler Kirkens Nødhjelps regionale representant, Odd Evjen, i en pressemelding.

Kirkens Nødhjelp har bevilget 250.000 kroner fra sitt katastrofefond for å øke innsatsen i Vest-Kenya og i slumområdene rundt hovedstaden Nairobi.

President Mwai Kibaki ble søndag utpekt som valgets vinner, men opposisjonen anklager regjeringspartiet for omfattende valgfusk.

– En fredelig utvikling avhenger av at sannheten om valgresultatet kommer fram, sier Evjen, som tirsdag var på vei inn i Nairobi.

Krever gransking

Valgobservatører fra EU kritiserer gjennomføringen av valget og mener det er nødvendig med en uavhengig gransking av resultatene ved presidentvalget.

– Valget i Kenya har ikke lyktes i å følge internasjonale og regionale standarder for demokratiske valg, sa valgobservatørene i en uttalelse tirsdag.

– Vi mener det er nødvendig at det utføres en uavhengig gransking av nøyaktigheten ved resultatene fra presidentvalget, og at resultatene fra alle valglokalene blir offentliggjort for å muliggjøre en uavhengig gransking, sa observatørenes leder Alexander Graf Lambsdorff på en pressekonferanse.