– Jentene får velge metoder selv: De får ta piller, henge seg eller hoppe foran et tog, sier Kickis Ahre-Älgamo ved det svenske rikspolitiet til avisa Expressen.

Ifølge politiet er dette en form for æresdrap der familiene slipper unna straff. Politiet etterforsker nå tre saker i Sverige der unge jenter tilsynelatende har tatt livet sitt, men der politiet tror at familiene har tvunget jentene til selvmord.

– Dette gjør det jo lettere for dem, så slipper de å få blod på sine egne hender, sier Zübeyde Demirörs til P1-programmet Kaliber, som søndag sendte en reportasje om temaet.

En kartlegging som svensk radio har foretatt, viser at ti av 15 støttesentre i Sverige har blitt oppsøkt av jenter som er blitt oppfordret til selvmord i ærens navn.

Flere av jentene har tatt livet sitt ved å hoppe fra balkonger. Derfor kalles de ofte for «balkongjentene».

– Av fem jenter som kommer hit, så forteller kanskje tre at de utsettes for denne formen for press eller trusler om at «om du ikke gjør noen ting, så kommer vi til å gjøre noe», sier advokat Elisabeth Fritz, som jobber med æresrelaterte saker.

19-årige Ayla hadde flaks og overlevde farens forsøk på å drepe henne. Nå bor hun på hemmelig adresse.

– Det var den sommeren jeg var 17. Han la en løkke om halsen min og sa: «Nå skal jeg hjelpe deg å ta livet av deg», forteller Ayla til Kaliber.