Tirsdag møter Blair Frankrikes president Jacques Chirac for å overtale ham om å støtte en krig mot Irak.

Og ifølge britiske aviser tror Blair at Frankrike kommer til å endre standpunkt og støtte en militæraksjon.

Under en orientering i Parlamentet mandag gjentok Blair at det ikke er noen tvil om at Irak motarbeider FNs våpeninspektører.

— Saddam har ennå ikke svart på spørsmål om tusenvis av våpen og tonnevis med kjemiske og biologiske våpen. Åtte uker har nå gått siden han ble gitt en siste sjanse, sa Blair.

— Vi går nå inn i den siste fasen av den tolv år lange historien om avvæpning av Irak, fortsatte han.

Ifølge Blair og USAs president George W. Bush bryter Irak FN-resolusjon 1441 fra i fjor høst, som gir Saddam Hussein en siste sjanse til å legge ned våpnene.

To resolusjoner

Ifølge britiske aviser kommer Blair under møtene tirsdag til å forsøke å overbevise Chirac om at Storbritannia vil stå hardt på for å få vedtatt enda en resolusjon i Sikkerhetsrådet om Irak. Frankrike var det av de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet som kjempet hardest for at rådet skulle behandle Irak-krisen i minst to resolusjoner, og at den første ikke skulle gi noen automatisk rett til bruk av makt.

Storbritannia har fram til Blairs møte med president George W. Bush sist fredag sagt at man foretrekker to resolusjoner, men ikke strengt tatt ser det som nødvendig. Forholdet mellom Storbritannia og Frankrike er noe anstrengt etter at Blair i forrige uke stilte seg i spissen for et proamerikansk opprop rettet mot Tyskland og Frankrike, et opprop som i europeisk presse utløste kommentarer om "amerikanske vasaller".

Fire faktorer

Kilder ved den britiske statsministerens kontor i Downing Street sier til avisen The Guardian at de tror fire faktorer er avgjørende for at Frankrike vil endre standpunkt.

For de første tror de ikke Frankrike og Chirac vil begi seg inn i et langvarig uvennskap med USA, særlig med tanke på at Bush trolig vil vinne også neste presidentvalg i 2004.

Britiske regjeringskilder tror heller ikke Frankrike vil like å være på sidelinjen i et Irak der Saddam Hussein er borte.

Frankrike liker dessuten ikke tanken på å gjøre FN til et nytt Nasjonenes forbund, som spilte seg ut over sidelinjen i internasjonal politikk før annen verdenskrig.

Endelig mener britene at Sikkerhetsrådets resolusjon 1441 alene gir grunnlag for militært angrep på Irak om landet ikke innfrir alle krav.

Trenger tid

Ifølge The Guardian vil ikke Chirac signalisere noe stemningsskifte på møtet med Blair tirsdag. I stedet vil den franske presidenten vente både på rapporten fra Hans Blix, sjefen for FNs våpeninspektører, 14. februar, og trolig også på en tredje rapport i slutten av måneden.

Den konservative avisen The Times siterer høytstående britiske kilder som mener å vite at president Chirac "vet" at han allerede er gått for langt i sin antikrigsretorikk.

Mot en snarlig endring av det franske standpunkt taler blant annet det tette samarbeidet med Tyskland og irritasjonen over Blairs proamerikanske opprop i forrige uke.

(NTB)