Både amerikanerne og britene stengte søndag sine ambassader i Jemens hovedstaden Sana på grunn av trusler fra al-Qaida. Det er uklart når ambassadene vil bli åpnet igjen. Også Spania innførte adgangsrestriksjoner etter det amerikanerne betegnet som ”indikasjoner på at al-Qaida planlegger et terrorangrep i Sana.

— Det kan være vår ambassade som er målet, sa John Brennan, terrorrådgiver ved Det hvite hus, på en pressekonferanse søndag.

USA har trappet kraftig opp hjelp og bistand til jemenittiske myndigheter det siste året i deres kamp mot terrorgruppen al-Qaida.

Finansierer antiterrorstyrke

Søndag offentliggjorde Storbritannia en amerikanskbritisk plan om å finansiere en egen antiterrorstyrke i det jemenittiske politiet. For få dager siden erklærte statsminister Gordon Brown at spørsmålet om hvordan den økende ekstremismen i Jemen skal bekjempes blir ett av temaene når en rekke stats- og regjeringssjefer møtes i London i slutten av januar.

Ifølge amerikanske og britiske myndigheter har borgerkrig og lovløshet gjort det mulig for al-Qaida å bygge seg sterke i fjellene i Jemen, det fattigste landet i den arabiske verden.

Opplysningene om at den 23-årige velutdannede nigerianeren som i julen forsøkte å sprenge et fly i lufta over Detroit, etter eget utsagn hadde fått opplæring og sprengstoff i Jemen, har ikke minsket amerikanernes vilje til å sette ressurser inn på å slå ned al-Qaida i denne delen av verden.

Trapper opp kampen

Nå tror den amerikanske politikeren Joe Lieberman at nettopp dette lille, lovløse landet på tuppen av den arabiske halvøy blir arena for morgendagens kamp mot terror.

— Irak var gårsdagens krig, krigen i Afghanistan er i dag. I morgen foregår den i Jemen, mener han, ifølge den danske avisa Politiken.

General David Petraeus, USAs øverste leder for krigene i Irak og Afghanistan, var lørdag i Jemen og møtte landets president, Ali Abdullah Saleh. Etterpå kunngjorde han at USA for 2010 dobler det beløpet de ga Jemens myndigheter i fjor til terrorbekjempelse.

Spesialiststøtte

USA bidro med etterretningsinformasjon og annen hjelp ved to luft- og bakkeangrep som Jemen gjennomførte mot områder de mener terroristene gjemmer seg. Amerikanske forsvarskilder sier til nyhetsbyrået AP at USA i økende grad bidrar med etterretnings- og overvåkingsinformasjon, opplæring og ammunisjon til det jemenittiske forsvaret.

Samtidig har Storbritannia sendt militæreksperter, blant annet spesialister fra landets elitestyrker SAS og representanter fra etterretningstjenesten MI6, til Jemen for å trene opp landets hær.

De utenlandske ekspertene har ifølge den britiske avisa The Telegraph allerede gjennomført hemmelige aksjoner i Jemen, delvis droneangrep, delvis rakettangrep mot mål der man har mistanke om at al-Qaida-sympatisører holder til.

Fester grepet

Myndighetene har hatt hendene fulle med å forsøke å kontrollere to separate, interne opprør nord og sør i landet og har liten kontroll utenfor hovedstaden Sana. Dette har al-Qaida benyttet seg av. I januar i fjor kunngjorde al-Qaida opprettelsen av gruppen al-Qaida på Den arabiske halvøy.

Også den islamistiske opprørsbevegelsen al-Shabaab har kunngjort at de vil sende krigere fra Somalia til Jemen for å hjelpe al-Qaida-grupperingene i landet.

Det er betydelig flere al-Qaida-krigere i landet i dag enn det var for ett år siden. Stammeledere har kontroll med store deler av landet og mange av dem er misfornøyde med sentralmyndighetene. De gir beskyttelse til al-Qaida-sympatisører, både jemenitter og andre arabere, samt fra Irak og Afghanistan.

FEISAL OMAR
HO