Havana: Den tidligere cubanske presidenten Fidel Castro viste seg på TV-skjermen mandag for første gang på elleve måneder.

83-åringen så ut til å være ved god helse da han ble intervjuet på cubansk fjernsyn. Castro, som var ikledd en grå treningsjakke, satt ved et bord fult av papirer.

Samtalen dreide seg blant annet om situasjonen i Midtøsten og Nord-Korea, og ekspresidenten sa han var bekymret for at USAs konflikt med Iran kan utløse atomkrig.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ SKJERMEN: Slik så Fidel Castro ut på skjermen da han ble intervjuet.

Kritiserte USA

Under intervjuet kritiserte Castro sin fiende de siste 50 årene. Han anklaget USA for å ha senket det sørkoreanske krigsskipet Cheonan i mars og at amerikanske myndigheter deretter beskyldte Nord-Korea for å stå bak.

Et gransking gjennomført av en internasjonal gruppe avdekket at eksplosjonen som senket skipet, var forårsaket av en nordkoreansk torpedo. Nord-Koreas kommunistregime har nektet for å ha noe med saken å gjøre. Ifølge Castro prøver USA å nøre oppunder uvennskapet mellom de koreanske landene.

Lufter meninger

Intervjuet med Castro ble sendt samtidig som myndighetene på Cuba er i ferd med å løslate 52 politiske fanger. Løslatelsen kom i stand etter forhandlinger hvor regjeringen i Spania og den katolske kirken spilte viktige roller.

Til tross for løslatelsene fortsetter Cuba å motta kritikk for å være det eneste kommunistiske ettpartiregimet i Amerika.

Castro har bare gjort sporadiske opptredener siden en mageoperasjon i 2006 førte til at han overlot makten til sin yngre bror Raul. Castro fortsetter å lufte sine meninger og skriver lange artikler i kommunistpartiets avis Granma og andre cubanske publikasjoner.