• USA har adgang til å angripe andre land enn Afghanistan uten ny godkjenning fra FN og NATO hvis det kan bevises at landene støtter bin Ladens terrornettverk.

Det sier pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Karstein Klepsvik, til Bergens Tidende. USA informerte i går FNs sikkerhetsråd i et brev om at landet for å forsvare seg selv og avskrekke nye terroraksjoner kan finne det nødvendig å angripe andre organisasjoner og land som står bak internasjonal terrorisme.

FN-ambassadør John Negroponte som overleverte brevet i et lukket møte i sikkerhetsrådet, opplyste hvilke land som er aktuelle, men øverst på listen står trolig Irak. Vestlig etterretning har funnet indikasjoner på at bin Ladens nettverk har hatt forbindelse med regimet i Bagdad. Jemen, Somalia og Bekaa-dalen i Libanon, der terrorgruppen Hizbollah holder til, er også blitt nevnt som mulige mål i en opptrapping av terrorkrigen.

«Ikke blankofullmakt»

— Brevet til FN må ikke dramatiseres. USA har ikke fått blankofullmakt til å krige mot alt og alle. USA har bare informert FN om en situasjon som kan oppstå, sier pressetalsmann Klepsvik

— Kreves det nye vedtak i FNs sikkerhetsråd og NATO før et eventuelt angrep på andre land?

— Nei, det er etter hva jeg forstår ikke nødvendig. Både FN og NATO har gitt støtte til kampen mot internasjonal terrorisme uansett hvor den kan spores opp. Dersom USA kan belegge tilstrekkelig at andre land støtter bin Ladens nettverk og beslektete organisasjoner vil amerikanerne kunne iverksette angrep med støtte i de vedtak som allerede er gjort. Slike angrep dekkes etter hva jeg forstår av Atlanterhavspaktens artikkel fem som allerede er aktivitet.

Men USA vil selvsagt før angrepet fremlegge bevismaterialet for sine allierte slik de gjorde før angrepet på Afghanistan, sier Klepsvik.

Ingen betenkeligheter

— Har Norge noen betenkeligheter over en mulig farlig opptrapping av terrorkrigen ?

— Jeg ser ingen umiddelbare betenkeligheter. Vi har stilt oss bak USA i kampen mot internasjonal terrorisme. Den er blitt veldig godt synliggjort gjennom forbindelsen mellom bin Laden og Taliban, og jeg kan ikke se at saken stiller seg annerledes hvis det legges frem et like uomtvistelig materiale om en forbindelse til andre land. Vi ønsker ikke å beskytte terrorisme i andre land. Det gjør vi hvis vi endrer holdning om nye aktører kommer i søkelyset. Det er viktig å være konsekvent i kampen mot terrorismen, sier Klepsvik.

Han understreker at angrep på andre land foreløpig er en hypotetisk problemstilling:

— Fra norsk side velger vi å se utviklingen an og avventer eventuelle beviser for nye terrorforbindelser, sier Klepsvik.

Protester i Italia

USAs brev til sikkerhetsrådet land vakte protester i Italia i går. Ifølge nyhetsbyrået AFP demonstrerte rundt 2000 personer i Napoli, der hovedkvarteret til NATOs sørkommando ligger. Den liberale italienske avisen La Repubblica kalte mulige angrep på andre land et «bekymringsfullt scenario».

KLAR TIL ANGREP: Et jagerfly på dekket av hangarskipet USS «Carl Vinson», som ligger i Det arabiske hav, gjøres klar.
FOTO: REUTERS