Malalai Joya (29) ble kastet ut av den afghanske nasjonalforsamlingen i mai. Underhuset suspenderte henne de resterende tre og et halvt årene hun hadde igjen av sin termin.

Årsaken var at den vevre, modige kvinnen i et intervju kom med krass kritikk av nasjonalforsamlingen og beskrev den som «verre enn en stall».

– Washington støtter de samme fiendene, de som mentalt sett er som Taliban. USA brakte dem tilbake til maktens topper, sa Joya i et åpenhjertig intervju med nyhetsbyrået Reuters da hun var på sitt første besøk i USA i mai.

– Det er en feilslått strategi. Ikke støtt fundamentalistiske krigsherrer. For den jevne afghaner er hver dag som 11. september. Vær så snill å press på for å få deres regjering til å endre sin politikk. Slik det er nå, er den en hån mot demokratiet og en hån mot kampen mot terror, sa Joya videre.

– Måtte protestere

USA invaderte Afghanistan vel en måned etter terrorangrepene 11. september 2001. Hensikten var å knuse Taliban, som støttet al-Qaida-lederen Osama bin Laden og som nektet å utlevere ham.

Helt siden Sovjetunionen trakk seg ut av Afghanistan i 1989, har landet vært delt opp og styrt av rivaliserende krigsherrer. Valget på nasjonalforsamling i 2005 førte til at mange tidligere krigsherrer og militsledere fikk plass i forsamlingen, side om side med antatte narkotikabaroner og andre som er mistenkt for flere kriminelle forhold.

Etter å ha blitt kastet ut av nasjonalforsamlingen, er Malalai Joya på nytt besøk i USA, denne gang for å være til stede på lanseringen av dokumentarfilm om henne som skal vises på en filmfestival i regi av menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Uten burka, men iført en smart smalstripet drakt og det mørke håret trukket tilbake i en hestehale, forteller kvinnen at hun ble kastet ut av nasjonalforsamlingen for at hun ikke lenger skulle kunne protestere mot den og avsløre mye av det som foregår der.

Truet med drap og voldtekt

– De krenket meg mange, mange ganger. Selv inne i selve bygningen kastet de vann på meg, de truet med å drepe meg, og en gang ropte en mann «Ta henne og voldta henne!», forteller hun. Hun opplevde også mange ganger at mikrofonen ble skrudd av når hun holdt innlegg.

– Dette er en fullstendig udemokratisk nasjonalforsamling. De folkevalgte motsetter seg konstitusjonen og bedriver en praksis som har lite med demokratiske verdier å gjøre.

Et eksempel hun trekker fram, er at annetkammeret la fram forslag om totalt amnesti for alle som har begått krigsforbrytelser i Afghanistan de siste 30 årene.

– Hvordan kan kriminelle tilgi seg selv? spør hun.

Knuste forhåpninger

Ifølge Joya hadde det afghanske folk store forhåpninger til at den amerikanskledede invasjonen ville føre med seg demokrati, fred og sikkerhet.

– Dessverre har situasjonen blitt enda verre enn den var under Talibans styre.

Fjoråret var det verste i landet siden invasjonen i 2001. Og det ser ikke ut til å bli bedre i år, selv om den varslede våroffensiven fra Taliban ikke ble så omfattende som først antatt. Men Taliban truer nå med å intensivere angrepene mot Kabul, og volden fortsetter med flere selvmordsbomber og andre angrep.

Men trass i drapstruslene mot seg, sverger Joya å fortsette kampen for sitt folk, og hun sier hun vil stille som kandidat igjen ved neste valg.

– Jeg vil fortsette kampen, for jeg vet at jeg har de fleste av mitt folk med meg.

MODIG: Afghanske Malalai Joya mener USA håner demokratiet ved å støtte nasjonalforsamlingen i Afghanistan. Selv ble hun kastet ut av forsamlingen etter å ha kritisert den for å bestå av korrupte og kriminelle krigsherrer.
scanpix