Zeborah Ball-Paul (53) drar en T-skjorte opp av bagen. «YES WE DID» står det på den. Zeborah peker på skjorten.

Hun har ikke flere ord. Bare tårer.

Det umulige har skjedd.

(Artikkelen fortsetter under videospilleren).

Folkefest

På en forunderlig varm novemberkveld her i Chicago skrev USA historie.

Hundretusener av mennesker strømmet til Grant Park, hvor Barack Obama hadde invitert til valgfest. Svært mange av dem var unge. Noen hadde ventet der hele dagen.

— Jeg er så stresset - jeg føler at det er jeg som stiller som presidentkandidat, sier Yavonna Boone (21), som har skulket skolen for å feire Obama.

Hun holder hendene foran ansiktet hver gang CNN gjør seg klar til å annonsere nye resultater. Yavonna kommer fra Barack Obamas gamle nabolag South Side.

— Han er vår, Barack. Han er oss. Dette er crazy. Som når Chicago Bulls vant serien. Men bedre. Dette betyr jo virkelig noe. Det betyr at rase ikke er noen big deal lenger. At vi går inn i en ny tid.

Minuttene kryper forbi.

Resultatene fra de forskjellige statene kommer litt nølende, en etter en. Menneskemengden tør ikke helt å slippe jubelen løs. De vet at de er blitt skuffet før, at de jublet for tidlig for åtte år siden, og igjen i 2004. Men ingenting er som før i år.

FOTO: REUTERS

Kartet blir blått

Pennsylvania blir blå.

Florida gjør seg som vanlig kostbar.

Så kommer Ohio.

En blå flekk dukker opp der, litt under og til høyre for Lake Michigans bredder, som vi så vidt kan glimte der vi står i det bølgende folkehavet. Ingen republikaner har vunnet Det hvite hus uten å ta Ohio.

Har McCain egentlig noen veier igjen til seier? spør ekspertene på CNN.

TV-kanalen har storskjermer og høyttaleranlegg over hele parken, og stemmene deres dirrer over hodene våre med en andektig tørrhet.

— Jeg kan ikke se at han kan vinne dette, sier den politiske guru David Gergen.

Menneskemengden henger ved hvert av Gergens ord, letter fra bakken med hver nye blå flekk. De begynner å tro nå.

De roper på President Obama.

Virkeligheten begynner å synke inn.

En stor dag

Teddi Beasley (69) står stille som en saltstøtte i folkehavet. Hun tenker på sin mor som er 94, som følger med fra stuen sin i Michigan.

— Tenk at mamma fikk oppleve dette, hvisker Teddi. - Det er en stor dag for meg, men en ennå større dag for henne.

Hele verden vil se på USA annerledes i dag, tror Teddi. De vil se en nasjon som ønsker fred og samhold, som strekker ut en hånd.

— Vi er et nytt land nå, og vi kan få tilbake noe av den respekten vi har fortjent fra andre land. Vi kan vise verden at vi er noe annet, noe bedre, enn det vi har vist de siste årene, sier hun.

Zeborah tenker på dem hun skulle ha delt dette øyeblikket med. På dem som har gått bort. På mannen sin som døde for to måneder siden. Og hun tenker på dagene da hun som ung pike måtte følges til skolen, fordi voksne hvite mennesker kastet mursteiner på henne og de andre svarte skolebarna. Artikkelen fortsetter under grafikken...

President Obama

— Vi var de første som ble integrert i hvite skoler her i Chicago. Hver dag måtte vi ha eskorte til skolen. Hver eneste dag, sier hun.

— Men nå er det endelig slutt.

— Hva er det første Obama bør gjøre som president? Spør vi Yavonna.

Hun tenker seg litt om.

— Han bør skrike høyt, svarer hun til slutt.

— Så takke gud. Og så begynne å jobbe. Hvordan tror du Barack Obama vil påvirke USA og verden? Si din mening her!

Marita Aarekol