Artikkelen bygger på en undersøkelse av elleve steder i Afghanistan som har vært mål for USAs bombing. Til sammen har 400 sivile afghanere mistet livet på disse elleve stedene, skriver avisa.

Soldatenes sikkerhet

Resultatet av undersøkelsene kommer to uker etter at den amerikanske regjeringen innrømmet at et betydelig antall sivile ble drept i et amerikansk luftangrep på landsbyer i provinsen Oruzgan i Afghanistan. Minst 54 sivile skal ha blitt drept i dette angrepet.

En viktig grunn til at sivile blir offer for krigføring som i utgangspunktet er rettet mot væpnede grupper, er ifølge The New York Times den amerikanske forkjærligheten for flyangrep. Å slippe bomber er mindre farlig for amerikanske soldater enn bakkeoperasjoner. Men å operere fra luften betyr også at informasjonen om hva som befinner seg på bakken ofte blir dårligere.

Et annet problem er at de amerikanske angrepene ofte blir planlagt ved hjelp av informasjon fra afghanske regionale ledere og krigsherrer. Disse har ofte uklare lojalitetsbånd og konflikter seg imellom, og informasjonen de gir har i mange tilfeller inneholdt feil eller vært direkte misvisende.

Tragiske konsekvenser

USAs forsvarsdepartement, Pentagon, opplyser at strategien i Afghanistan er endret de siste månedene. Nå brukes i større grad soldater på bakken til å jakte på de gjenværende Taliban— og al-Qaida-krigerne, med flystyrker som støtte. Men Pentagon innrømmer at de fortsatte flyangrepene ofte har hatt tragiske konsekvenser.

— Vi gjør alt vi kan for å beregne faren for å skade sivile og sivil eiendom, hevder oberst Ray Shepherd, talsmann for den amerikanske sentralkommandoen.

Den afghanske regjeringen forlanger likevel å få større innflytelse over hvordan luftangrepene gjennomføres.

— Vi må bli gitt en større rolle. Hvis det ikke skjer en forbedring, vel, så vil jeg fortsatt be for amerikanerne og ønske dem suksess. Men jeg vil ikke lenger være delaktig i det de gjør, sier den afghanske utenriksministeren Abdullah Abdullah i et intervju med The New York Times.

- Ikke oversikt

I enkelte tilfeller har amerikanske bomber kommet ut av kurs, og truffet mål de aldri var ment å treffe. I november i fjor ble det ifølge afghanske kilder drept minst 65 mennesker da en bombe traff en moské.

Denne formen for feilbombing har likevel vært et mindre problem i Afghanistan enn i tidligere kriger. Undersøkelser tyder i stedet på at de fleste sivile tapene skyldtes at de som planla angrepene ikke godt nok klarte å skille mellom sivile og militære mål, ifølge The New York Times.

Det amerikanske forsvaret sier de ikke har noen oversikt over hvor mange sivile som er drept i krigføringen i Afghanistan. Den amerikanske organisasjonen Global Exchange, som har sendt undersøkelsesgrupper til afghanske landsbyer, hevder at minst 812 afghanske sivile er blitt drept.

37 amerikanske soldater er drept i Afghanistan siden krigen mot Taliban-regimet og terrorgruppen al-Qaida startet i fjor høst.

(NTB)