De amerikanske krigsflyene viste seg over Kabul igjen 06.15 lokal tid mandag morgen. Rundt 30 minutter senere hørte man en eksplosjon fra utkanten av byen.

— Vi tror ikke dagens eksplosjonen var like nær som tidligere. Det virket som den var litt lenger unna, sier en reporter fra nyhetsbyrået AFP i Kabul.

Taliban skal ha avfyrt kraftig antiluftsskyts mot flyene.

Et annet vitne forteller at en rakett traff et av Talibans gjestehus i sentrum av Kabul. Huset skal ha blitt brukt for å skyte mot de amerikanske flyene. Mandag morgen ble det også meldt om flyangrep og eksplosjoner i Jalalabad, øst i landet.

Morgenangrepet mot Kabul skjedde rundt fem timer etter det siste angrepet, som ifølge øyenvitner forårsaket minst sju eksplosjoner. Angrepet rammet både Kandahar og Kabul. Det internasjonale telefonsambandet i Kabul skal ifølge BBC være ødelagt.

I angrep mot Qala-i-nau, hovedstad i Badghis-provinsen nordvest i landet, hevder en Taliban-embetsmann at 12 mennesker ble drept og 32 skadd natt til mandag.

Fronten

Minst to av bombene ble søndag kveld sluppet i nordlige forsteder til Kabul, nær frontlinjen.

Den opposisjonelle Nordalliansen har de siste ukene rykket framover, men alliansens utenriksminister, Abdullah Abduallah, sa søndag til TV-kanalen CNN at det er uaktuelt å ta kontroll over Kabul før en politisk løsning er på plass.

Sammensetningen av et alternativ til Taliban-regimet ventes å være et viktig tema når USAs utenriksminister Colin Powell mandag besøker Islamabad og Pakistans president Pervez Musharraf.

Avviser forhandlinger

President George W. Bush avviste søndag et nytt utspill fra Taliban om å utlevere Osama bin Laden til et «nøytralt tredjeland».

— Vi trenger ikke å forhandle med Taliban. Hvis de vil at vi skal stanse militæroperasjonen, kan de bare gå med på mine betingelser. Alt de behøver å gjøre er å utlevere ham (bin Laden) og hans medarbeidere og gangsterne han beskytter, sa Bush da han vendte tilbake til Det hvite hus fra feriestedet Camp David.

Talibans guvernør i Jalalabad sa til en gruppe vestlige journalister tidligere på dagen at Taliban kan være villig til å utlevere bin Laden til et land utenfor USAs og Talibans innflytelse, forutsatt at USA legger fram håndfast bevis på bin Ladens rolle i forbindelse med terrorangrepene i USA.

Guvernørens utspill er tilsynelatende det samme som andre Taliban-ledere har kommet med tidligere.

Pulveriserte hus

De vestlige journalistene er på en arrangert tur med Taliban i det østlige Afghanistan for å se ødeleggelsene etter de amerikansk-britiske bombeangrepene.

I landsbyen Kadam kunne journalistene konstatere at flere titall hus var blitt pulverisert og både mennesker og dyr var drept. Innbyggere fortalte at de hadde mistet familiemedlemmer, og spurte hvorfor USA hadde rammet dem når de ikke hadde noe å gjøre med bin Laden.

Journalistene fikk imidlertid ingen klare indikasjoner på hvor mange og hvem som var blitt drept i landsbyen. Ifølge Taliban-regimet er 300 personer drept i løpet av uken angrepene har vart, mens britiske myndigheter kaller det hele propaganda fra Talibans «løgnmaskin».

(NTB)