Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung , som har fått tilgang til rapporten, gikk oberst Georg Klein ut over sine ansvarsområder og gjorde en mangelfull vurdering av situasjonen. Over 50 mennesker ble trolig drept i angrepet i Kunduz-provinsen.

– Det er ingen tvil om at offiseren ikke respekterte beslutningsprosedyrene, sier en sentral tysk NATO-offiser til avisen.

En slik beslutning burde ha blitt overlatt til den NATO-ledede ISAF-styrken, påpeker han.

Det blodige angrepet i Nord-Afghanistan har skapt en fornyet debatt om den tyske deltakelsen i Afghanistan-krigen. Denne uken har krigsmotstanderne i Venstrepartiet økt sin oppslutning på meningsmålingene, og angrepet kan få betydning for utfallet av det tyske valget 27. september.

Amerikanske fly

Oberst Klein innkalte sist fredag amerikanske krigsfly for å angripe to tankbiler som var kapret av Taliban. Hensikten var å forhindre at tankbilene ble brukt som brannbomber mot NATO-styrkene.

Men den foreløpige rapporten viser at ISAF-soldatene ikke var utsatt for noen umiddelbar fare fordi tankbilene hadde kjørt seg fast i sanden. De var dessuten under nøye overvåking.

Det omstridte angrepet skjedde kun få dager etter at den nye øverstkommanderende for de utenlandske soldatene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, la frem nye retningslinjer for styrkene han rår over. Mer restriktiv bruk av flystøtte for soldater på bakken for å skåne den afghanske sivilbefolkningen mot angrep var et sentralt punkt i disse.

Ifølge retningslinjene skal det ikke bes om flystøtte med mindre soldater på bakken er involvert i sammenstøt.

Beklager

ISAF-styrken, hvor også norske soldater tjenestegjør, har medgitt at flere av de drepte og sårede var sivile som hadde samlet seg rundt bilene for å få tak i drivstoff. Ifølge det tyske forsvarsdepartementet ble 56 mennesker drept i angrepet, men afghanske kilder har sagt at over 100 personer mistet livet.

En talsmann for det tyske forsvarsdepartementet vil ikke kommentere opplysningene i Süddeutsche Zeitung, men sier de vil avvente den offisielle NATO-rapporten.

Den tyske regjeringen har så langt vært forsiktig i sine kommentarer, men tirsdag beklaget statsminister Angela Merkel at sivile liv gikk tapt.

Fortvilte afghanere begraver sine døde etter flyangrepet som trolig kostet over 50 mennesker livet i Afghanistan for en uke siden. Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung skriver torsdag at den tyske offiseren som beordret angrepet, gikk ut over sine ansvarsområder.

Det omstridte flyangrepet i Kunduz-provinsen i Nord-Afghanistan for en uke siden har skapt fornyet debatt om Tysklands militære deltakelse i landet. Angrepet, som ble beordret av en tysk oberst, kan få følger for utfallet av det tyske valget i september.