Småbarnsmoren Faye Turney var eneste kvinne blant de 15 britiske soldatene som ble tatt til fange av den iranske revolusjonsgarden 23. mars.

Soldatene har fått spesialtillatelse til å selge sine historier til mediene. I et intervju med avisen The Sun har Turney nå fortalt om de 13 dagene hun tilbrakte i iransk fangenskap, og øyeblikket da de britiske soldatene ble tatt til fange.

— Vi så båtene komme mot oss, to av dem væpnet til tennene, forteller hun til avisen.

— Hjertet sank i meg. Jeg har aldri følt noe lignende, sier Turney.

Britene skjønte raskt at det ikke nyttet å gjøre motstand.

— Jeg var sint og forvirret. Jeg var ikke skremt. Jeg forsto det bare ikke. Det var ikke noe annerledes ved denne operasjonen enn de andre vi hadde gjennomført. Vi visste at vi ikke hadde gjort noe galt, sier Turney.

Fryktet voldtekt

Desperat forsøkte Turney å skjule at hun var kvinne, i frykt for å bli voldtatt.

— Kommer de til å voldta meg, spurte hun sin overordnede, men fikk ikke svar.

— Når jeg ser tilbake var det urettferdig av meg å spørre ham. Men jeg ville vite. Jeg ville være forberedt på hva som kom til å skje med meg.

En av de iranske soldatene oppdaget raskt Turneys kjønn.

— Kvinne, kvinne, sa han sjokkert, mens Turney var på gråten.

— Men jeg var fast bestemt på å ikke gi dem tilfredsstillelsen av å se meg gråte, og tok meg sammen, forteller hun.

I fem av de 13 dagene i fangenskap ble Turney holdt i isolasjon, forteller hun til The Sun.

- Trodde de laget kiste

I likhet med de andre britiske soldatene beretter hun om psykisk press fra sine fangevoktere.

— En morgen hørte jeg lyden av saging og spikring i nærheten av cellen min. Jeg skjønte ikke hva det var. Så kom en kvinne inn i cellen min og målte meg fra topp til tå. Hun ropte målene ut til en mann utenfor. Jeg var overbevist om at de holdt på å lage kisten min, sier Turney.

Etter at de britiske soldatene har beskrevet psykisk press i de 13 dagene i fangenskap, offentliggjorde iranske myndigheter søndag nye TV-bilder av smilende og tilsynelatende avslappede briter.

Turney derimot forteller hvordan hun ble presset til å skrive brev med tilståelser, og beskriver TV-bildene av smilende britiske soldater på iransk fjernsyn som en parodi på den reelle situasjonen.

Turney sier hun ble fratatt klærne sine og plassert i en kald celle. Hun sier også at hun ble advart om at hun kanskje aldri vile få se sin tre år gamle datter igjen, og truet med lang fensgelsstraff for spionasje dersom hun ikke gjorde som fangevokterne sa.

26-åringen ble også skilt fra kollegene sine, og fikk beskjed om at de var blitt sendt hjem.

— Jeg ble tatt tilbake til cellen min, og det var mitt verste øyeblikk. Alt jeg kunne tenke på var hvor fullstendig alene jeg var. De kunne gjøre hva som helst nå, og ingen ville få vite det, sier Turney.

TV-smilene

Etter dager med avhør, gikk Turney til slutt med på å skrive brevene der hun tilsto at britene hadde vært i iransk farvann. Men hun forsøkte å legge inn koder og skrive på en slik måte at familien ville forstå at det ikke var hennes egne ord.

— Det var ingenting i det jeg skrev som var skadeling for sikkerheten, det sørget jeg for. Og jeg mente aldri et ord av det, sier hun.

Etter seks dager skjønte Turney at hun ikke var alene, da en av kollegene ble plassert i samme celle som henne.

Etter ti dager fikk soldatene lov til å tilbringe tid sammen. Ifølge Turney var det da TV-bildene som er vist på iransk TV ble tatt opp.

— Vi smilte bare fordi vi var lettet over å se hverandre, sier hun.

5. april ble de britiske soldatene løslatt. Etter å ha møtt den iranske presidenten i Teheran ble de fraktet til flyplassen i limousiner og møtt av britiske utsendinger. Timer senere var de hjemme på britisk jord, og Turney fikk møte datteren Molly.

HJEMME: Fay Turney sammen med datteren Molly (3) og ektemannen Adam.
HO
MØTTE PRESIDENTEN: Faye Turney går sin vei etter å ha møtt Irans president Mahmoud Ahmadinejad i Teheran etter løslatelsen.
STRINGER/IRAN