Den internasjonale kritikken mot Pakistans president, som også tidligere har lovet å gå av som forsvarssjef, øker.

Men Musharraf ser tilsynelatende vekk fra all kritikk, og advarer i et intervju med nyhetsbyrået AP onsdag om at det vil skape kaos dersom han gir etter for opposisjonens krav om å trekke seg nå.

Musharraf anklager også opposisjonsleder Benazir Bhutto, som han har satt i husarrest, for å drive politisk oppvigleri og for å ha begått et alvorlig tillitsbrudd.

Han lar likevel døren stå på gløtt for et samarbeid med Bhutto etter valget.

Musharraf sa videre at han ikke gir etter for press om å avslutte unntakstilstanden som ble innført 3. november.

Unntakstilstanden er på ubegrenset tid og kan komme til å vare til etter valget på ny nasjonalforsamling i januar, sier presidenten.

– Alle som er ærlige nok til å si direkte til meg hva realiteten er, mener at det vil føre landet ut i kaos dersom jeg ikke håndterer den politiske situasjonen nå med meg som sittende president, sier Musharraf.

Økt press

USA og andre vestlige allierte øker presset mot Musharraf for å få ham til å ta av seg uniformen og oppheve unntakstilstanden. Men det ser ikke ut til at kritikken går ut over det økonomiske samarbeidet.

– Det er vanskelig å forestille seg at de kommende valget i Pakistan vil bli betegnet som fritt og rettferdig dersom det blir avviklet under en unntakstilstand, som er viden kritisert, sa pressetalskvinne i Det hvite hus, Dana Perino.

– Hvis Pakistan skal ha et fritt og rettferdig valg, må unntakstilstanden oppheves, presiserte hun.

Perino ville ikke si om myndighetene i Washington vil akseptere valgresultatene dersom unntakstilstanden opprettholdes under valget. Valget er berammet til januar neste år.

– Jeg vil ikke svare på spørsmålet fordi det er hypotetisk. Men vi oppfordrer Pakistan om å heve unntakstilstanden umiddelbart, sa hun.

Perino avslo også å svare på om USA vil revurdere sin økonomiske hjelp til sin pakistanske allierte i kampen mot terror. Det fikk observatører til å tippe at den økonomiske støtten fortsetter.

EU-kritikk

Også EU nøler med å kutte hjelpen til Pakistan, men trappet også onsdag opp sin kritikk av Musharraf.

– Unntakstilstanden skader de demokratiske institusjonene. Det er derfor av stor viktighet at de sivile og politiske rettighetene gjenopprettes. Det er en forutsetning for valg, sa EU-kommissær for utenrikssaker Benita Ferrero-Waldner.

– Å stanse samarbeidet vil derimot bare ramme en befolkning som allerede sliter, uttalte den portugisiske EU-ministeren Manuel Lobo Antunes.

SKAL TREKKE SEG: Pervez Musharraf lover igjen å trekke seg som hærsjef.
FAISAL MAHMOOD