Magnussen gikk i spissen for et fakkeltog fra Regent’s College, hvor Martine var student, til 22 Portland Road, der hun ble funnet drept i mars 2008. Rundt 100 personer var møtt fram til minnemarkeringen i det bitende vinterværet i London onsdag kveld under parolen «Justice for Martine».

Flere norske studenter fra ulike London-skoler var med for å hedre Vik Magnussen.

— Vi var del av den samme omgangskretsen. Nå håper vi det vil bli rettferdighet i saken, sier en venninnegjeng til NTB.

Planter tre

Før fakkeltogets avgang holdt rektor Aldwyn Cooper en kort minnetale for sin tidligere elev, som skal minnes ved en treplanting senere i år.

— Elevene minnes fortsatt Martine, og vi skal plante treet om få måneder, sier Cooper til NTB.

Magnussen er svært glad for at minnet etter datteren skal plantes ved skolen.

— Det er bare to ting som vil få meg tilbake til London. Foruten en rettssak er det plantingen av dette treet, sa han.

Minnemarkeringen som endte i taus ettertanke onsdag kveld, var avslutningen på to dager med hektisk virksomhet for Magnussen.

Foruten møter med britisk UD og London-politiet, deltok han onsdag formiddag på en åpen høring om hvor drapssaken står.

Tøft møte

Foran et stor flokk norske og britiske journalister fastslo møtelederen Paul Knapman at saken står på stedet hvil. Den mistenkte Farouk Abdulhak blir nemlig fortsatt etter alt å dømme holdt skjult av familien i Jemen.

For Magnussen ble høringen en både tung og spesiell opplevelse. Og særlig gjensynet med bygningen den rettslige høringen ble holdt i, ble tung for Martines far.

— Det å stå i det samme huset hvor vi stilte for å identifisere Martine tre dager etter at vi fikk vite at hun var død, var en emosjonell utfordring, sier Magnussen til NTB.

— Hvor får du styrken til dette fra?

— Styrken tar jeg fra det engasjementet jeg ser rundt meg og som imponerer meg. Når jeg kommer hit og ser at myndighetene er så engasjerte og har et sammenfallende syn, så er det veldig inspirerende og gir meg energi, sier Magnussen.

Dystre sammenligninger

Etterforskningslederen i Martine-saken, Jessica Wadsworth, er imponert over innsatsen Magnussen legger ned i saken, som onsdag igjen fikk omtale i britiske medier.

— Vi har jobbet med familien i to år og ønsker virkelig at den får rettferdighet. Så vi fortsette å trykke på, sier hun til NTB.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det er en vanskelig oppgave, all den tid den hovedmistenkte trolig holdes skjult i Jemen, uten at britiske myndigheter får ham utlevert.

Wadsworth, som også deltok i fakkeltoget, vet av erfaring at denne typen saker kan trekke ut i tid. Distriktet hennes har saker som strekker seg helt tilbake til 1987, hvor man fortsatt venter på å få satt i gang en rettssak.

Men den store oppmerksomheten rundt Martine-saken gjør den spesiell påpeker hun, ikke minst på grunn av Magnussens innsats.

— Jeg kan ikke få rost ham nok, han har ufortrødent kjempet videre. Det er viktig at han gjør det, han er et instrument for å holde saken offentlig kjent, sier Wadsworth, som for lengst har fullført etterforskningen og mener det er nok bevis mot Abdulhak til at han kan bli dømt for voldtekt og drap.

Fornyet håp

Magnussen selv sier London-oppholdet har gitt ham fornyet håp om at det kan være mulig å få til en frivillig utlevering av Abdulhak til det Magnussen kaller en etisk rettferdig rettssak i London.

— Det at det ikke er noen utleveringsavtale akkurat her, kan ikke bli noe prinsipp som skal hindre at rettferdigheten skal skje fyllest. Det må politikerne gjøre noe med, det er helt opplagt, sier han.

Han mener også det hviler et spesielt ansvar på Abdulhaks familie.

— Jeg skjønner som far at man vil forsøke og beskytte sine barn. Men det er en annen del av ansvaret vårt som foreldre å lære barna våre å ta ansvar for sine handlinger, sier Magnussen.

FAKKELTOG: Martines familie og venner går i fakkeltog mot Great Portland Street hvor hun ble funnet død. FOTO: SCANPIX