• Advarslene er blitt gitt, og tiden løper ut, sa Bush i sin ukentlige radiotale, samtidig som de første flyene landet med 1000 amerikanske soldater i Usbekistan. Ifølge opposisjonen i Afghanistan vil amerikanerne angripe om få timer.

President George W. Bush kom søndag med sin hittil klareste advarsel om at militær operasjon mot Taliban-regimet og terroristnettverkene i Afghanistan kan være nært forestående.

Nærmere en måned etter terrorangrepene i USA er forberedelsene og den amerikanske utgrupperingen av styrker åpenbart så godt som fullført i land og havområder nær Afghanistan.

Taliban-regimet opplyste søndag at 8000 soldater er blitt sendt som forsterkninger til grenseområdene mot Usbekistan.

— Vi har gruppert våre styrker der og alle andre viktige steder. Dette er et spørsmål om selvrespekt, og vi vil aldri bøye oss for amerikanerne, men kjempe til det siste, uttalte en talibanrepresentant.

Tilbud om rettssak

Men samtidig holdt det afghanske regimet døren på gløtt for en fredelig løsning. Taliban er villig til å stille terrormistenkte Osama bin Laden for retten i Afghanistan, og USA skal få anledning til å føre saken mot bin Laden, sa landets ambassadør i Pakistan, Abdul Salam Zaeef.

På en pressekonferanse i Islamabad svarte han ja på et spørsmål om det finnes tilstrekkelig bevis til å stille bin Laden for retten.

USA avviste kategorisk tilbudet om en rettssak i Afghanistan.

— Det første skrittet blir å utlevere bin Laden og hans medarbeidere, sa en amerikansk tjenestemann. - Tiden er kommet for å gå til aksjon.

Nordalliansen

Den afghanske nordalliansen, som kjemper mot Taliban, opplyste at den har avlyst alle helikopterflyginger over Pansjirdalen de neste to døgn, noe som ble oppfattet som enda et tegn på at en militær operasjon er nær forestående.

— Før var det værforholdene som var årsak, nå er det andre grunner, sa Nordalliansens utenriksminister Abdullah Abdullah uten å gi flere detaljer.

Nordalliansen utgjør den eneste organiserte væpnede opposisjonen i Afghanistan. Søndag opplyste alliansen at den har tatt kontroll over 13 nye landsbyer, og at hundrevis av Taliban-soldater har overgitt seg.

Om lag 150 Taliban-soldater skal ha skiftet side. Kampene har foregått i den nordlige provinsen Samangan som grenser til Usbekistan, samt den vestlige provinsen Ghor.

Nordalliansen står nå bare 1,5 kilometer fra provinshovedstaden Chaghcharan, som snart kommer til å falle, ifølge en talsmann for styrkene som også kalles Samlet front. Byen ligger ved en vei som knytter de vestlige provinsene sammen med nordlige og sentrale strøk av landet.

Flyktninger

Tusenvis av afghanske flyktninger ble søndag tvangsflyttet fra leire rundt flyplassen i byen Quetta sørvest i Pakistan.

Mellom 20.000 og 30.000 flyktninger måtte søndag på kort varsel forlate leire som ble bygget for fem år siden. Også i disse pakistanske grenseområdene svirret det sterke rykter om at USA snart kommer til å angripe Afghanistan.

Hundrevis av politimenn rykket ut til bosettingene som ligger like i nærheten av flyplassen i Quetta hvor enkelte mener den amerikanske hæren kommer til å få fylt drivstoff og få annen militær hjelp.

Pakistan har tilbudt USA å bruke luftrommet, samt forsyninger og etterretningsmessig hjelp.

Dobbeltgjengere

Mens amerikanerne forbereder krigen, er det ingen som er kommet med opplysninger om hvor den terrormistenkte Osama bin Laden holder seg skjult. Bin Laden skal ha en rekke dobbeltgjengere som reiser rundt i Afghanistan bak sotede bilvinduer for å skape forvirring om hvor han egentlig er.

Det sier broren til den avdøde lederen for den afghanske opposisjonen Nordalliansen i et intervju med Saudi-Arabias engelskspråklige avis Arab News.

— Den siste rapporten for noen få dager siden hevder at han befinner seg i Jalalabad, men vi vet han har flere dobbeltgjengere - personer som reiser rundt i Toyota-konvoier akkurat slik bin Laden gjør, sier Ahmad Wali Masood.

For noen måneder siden skal bin Laden ha vært sett flere steder samtidig.