USA utstedte søndag nytt reiseråd for sine statsborgere der de bes om å passe ekstra godt på når de reiser i Europa. Både offentlig transport og turistattraksjoner kan være mål for angrep, heter det.

— Utenriksdepartementet advarer amerikanske borgere om faren for terrorangrep i Europa. Gjeldende informasjon antyder at al-Qaida og tilknyttede organisasjoner fortsetter å planlegge terrorangrep, står det i uttalelsen fra amerikansk UD.

Fare

Også britisk UD mener at det er fare for terrorangrep i Frankrike og Tyskland og ber sine borgere være forsiktige.

— Som i andre store europeiske land er det stor fare for terror der, heter det.

Frankrike sier de amerikanske reiserådene gjenspeiler franskmennenes anbefalinger til egne innbyggere. I Tsjekkia sier myndighetene at de nå skjerper sikkerheten.

Reiserådene blir utstedt etter at det denne uken lekket ut opplysninger om at al-Qaida-ledere med base i Pakistan har planlagt et kommandolignende raid mot flere europeiske storbyer samtidig, etter mønster fra terrorangrepet i Mumbai i 2008. Da ble en rekke vestlige statsborgere tatt til gisler og drept i en aksjon rettet mot hoteller, restauranter og en jernbanestasjon.

- Ikke avverget

Et slik angrep i Europa ble for få dager siden hevdet å være avverget fordi planene var avslørt, men senere har tjenestemenn sagt at det ikke var tilfelle.

Det er imidlertid ikke ventet at al-Qaida vil forsøke å gjennomføre angrepet med det første.

Ingen av planleggerne skal så langt være pågrepet, men flere personer skal være under overvåking.

Angrepsplanene er angivelig blitt avslørt i avhør med en tysk-afghaner, som ble pågrepet idet han var på vei til Europa. Han sitter nå fengslet i Afghanistan.

Opplysningene som ble lekket til amerikanske medier, gikk ut på at storbyer i Storbritannia, Frankrike og Tyskland var spesielt utsatt.

Reiserådene fra amerikanske myndigheter nevner imidlertid ingen spesifikke steder, kun Europa generelt.

- Alvorlig

Angrepsplanene skal ha vært de mest alvorlige fra al-Qaida på flere år. Britisk etterretning har ikke kommentert saken, men nylig sa både britiske og franske sikkerhetsmyndigheter at det er en alvorlig risiko for at dødelige angrep kan skje innenfor landenes territorier.

I september valgte også svenske myndigheter å øke terrorberedskapen, etter at trusselnivået ble hevet fra nivå to til tre på den svenske trusselskalaen.

Tenker du på terrorfare når du er ute og reiser? Skriv gjerne noen ord i feltet under!