IRINA LEE

Senest i går morges ble den irakiske dommeren Qais Hashim Shameri drept da han forlot hjemmet sitt i Bagdad. Den ytterliggående islamistiske gruppen Ansar al-Sunna har tatt på seg ansvaret for drapene, som er det siste i en lang rekke terroranslag i Irak den siste tiden. Bare i går skal 11 irakiske politimenn ha mistet livet i sammenstøt i den irakiske hovedstaden.

Frykt og motstand

— Mange vil nok la være å stemme på søndag, både av frykt, og for å vise sin politiske motstand. Men jeg er overbevist om at valgene vil bli gjennomført som planlagt, sier dr.philos. Brynjar Lia, som jobber som forsker i analyseavdelingen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Motstanden mot valget blant de ytterliggående islamistiske grupperingene i Irak er basert på flere forhold. Enkelte grupperinger peker blant annet på at vestlig demokrati er en «snikinnføring» av kristne verdier, og at denne styreformen ikke har basis i sharia, islamsk lov.

— Irak har mange odds mot seg når det gjelder demokratiske valg. Historisk sett har de få tradisjoner på dette området, og i et geopolitisk perspektiv er det også ugjestmilde forhold for en demokratisk styreform. Svært få av nabolandene har jo demokratiske tradisjoner, påpeker Lia.

Han mener også at det etniske mangfoldet i det krigsherjede landet kan by på utfordringer for å innføre et velfungerende demokrati.

- Mange ønsker demokrati

— Det er nok bedre vilkår for demokrati i et etnisk homogent land. Samtidig er det viktig å huske på at svært mange irakere selv ønsker demokrati, sier forskeren.

Iraks valgkommisjon uttalte i går at det endelige valgresultatet først vil bli kjent ti dager etter stemmegivningen. Hvorvidt det er mulig å innføre demokrati i Irak, vil man trolig ikke få vite før om flere år.

— Situasjonen i Irak er såpass kaotisk at USA mener at deres nærvær fortsatt er nødvendig. Samtidig er det nettopp USAs tilstedeværelse som gir næring til opprøret. Men dersom de trekker seg ut nå, vil trolig lokale militsstyrker og internasjonale ytterliggående islamister kunne overta makten i enkelte områder før myndighetene klarer å få kontroll. Det kan ta flere år, sier forskeren.