— Al-Qaida har vært mye i Indonesia, og hatt kontakter med en del av frigjøringsgruppene der. Man har funnet treningsleirer etter dem, og det har vært arrestasjoner av medlemmer av gruppen i både Indonesia og Singapore. Så Al-Qaida har vært representert i hele Sørøst-Asia, sier Ulriksen til Bergens Tidende. Han er assisterende direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Nupi.

Han mener det er tre grunner til at Al-Qaida har vært aktive i og knyttet kontakter i Indonesia.

- Velger konflikt-land

— Indonesia er veldig oppsplittet, med veldig mange frigjøringsbevegelser både for det ene og det andre. Og det er typisk at Al-Qaida velger land med konflikter. Tidligere har de jo vært aktive i Somalia, Sudan og Afghanistan, sier Ulriksen.

Ifølge ham er også Al-Qaida interessert i store land der de kan lage treningsleirer uten å bli oppdaget, slik de kan i jungelen i Indonesia.

I tillegg har Indonesia en sterk muslimsk opposisjon.

Ulriksen mener det er flere forhold som peker i retning av at en Al-Qaida-tilknyttet organisasjon står bak terroren:

— Bali er en by full av nattklubber, som det kan være viktig for konservative muslimer å slå til mot. Og det var jo stort sett vestlige ofre, slik at terroren får voldsom oppmerksomhet. Det kan virke mobiliserende for konservative muslimer i Indonesia, sier han.

Tviler på Al-Qaida

Han sier det vil ha stor økonomisk effekt for Indonesia hvis turistene rømmer landet.

Forsker Are Knudsen ved Chr. Michelsens Institutt er langt fra overbevist om at det er organisasjoner tilknyttet Al-Qaida som står bak terroren.

— Jeg synes ikke dette ser ut som et typisk symbolsk angrep. Og i kjølvannet av krigen mot terror har man jo lett for å sette Al-Qaida-stempel på alt. Men det kan jo være noen som sympatiserer med dem som står bak, sier han.