Se interaktiv grafikk over jordskjelv i og utenfor Japan den siste tiden.

Irgens er førstelektor ved Institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen, og er den personen ved universitetet som kjenner Japan og dets språk og historie aller best.

Hun forteller at katastrofen går sterkt inn på både henne og studentene hennes.

_**Les også:

Her er 10.000 mennesker savnet**_

— Har ikke ord

  • Det er ikke ord for dette her, jeg klarer ikke tenke på noe annet, sier hun til bt.no.

Mobilnettet i Japan er fortsatt nede mange steder, og Irgens bruker Facebook flittig for å holde seg oppdatert på hvordan studentene hennes og andre hun kjenner i Japan har det.

— Jeg har både venner og kjente i Japan. Allerede på mandag er det også meningen at en gruppe studenter fra UiB skal reise til landet. Men om det blir noe av nå, vet vi ikke enda, sier hun.

På det vanlige mandagsseminaret hun har med studentene sine her i Bergen, vil det neppe bli plass til andre emner enn katastrofen i solens rike.

— Vi skyver nok vekk alt annet enn det som har skjedd nå, sier hun.

_**Les også:

Nå er evakueringssonen 20 km**_

Fem studenter i Japan

Akkurat nå har UiB fem utvekslingsstudenter i Japan, og to av disse har ennå ikke meldt seg for å fortelle at de har det bra etter jordskjelvet og tsunamien fredag ettermiddag norsk tid.

— Vi har beredskapsvakt nå i helgen som prøver kontinuerlig å få kontakt med de to, forteller seksjonsleder ved internasjonal seksjon ved Universitetet i Bergen, Eli Ertresvaag Zachariadis til bt.no.

Litt før klokken 16 lørdag fikk UiB imidlertid bekreftet, gjennom UD, at de to er i god behold.

— Jeg regner med årsaken til manglende kontakt tidligere skyldes at kommunikasjonslinjene har ligget nede. Vi har ikke sett på dem som savnet, sier hun.

— Erfaringsmessig vet vi at det kan ta 2-3 dager å oppnå kontakt under sånne omstendigheter.

Ifølge Zachariadis oppholdt den ene av de to studentene seg litt nord for Tokyo, mens den andre var i Sapporo - helt nord i Japan.