Etter to uker med kamper skal regjeringens styrker dermed ha tatt kontroll over alle områdene hvor islamistene tidligere hadde makten.

– Regjeringen har tatt kontroll over det sørlige og sentrale Somalia. Vi vil forsikre om at vi gjenoppretter lov og orden i denne delen av landet, sier Jama til nyhetsbyrået AFP.

Samtidig anmoder Etiopias statsminister Meles Zenawi somaliske ledere om å hindre at krigsherrene som styrte Somalia på 1990-tallet, igjen kommer tilbake til makten.

– Vi ber regjeringen i Somalia om å arbeide hardt for å hindre innflytelse fra krigsherrer og skape et klima som gjør det mulig for somaliere å delta i den politiske styringen, sa Meles til den etiopiske nasjonalforsamlingen.

I juni 2006 erobret Rådet for islamske domstoler (SICC) Somalias hovedstad Mogadishu og store deler av Sør-Somalia. Nabolandet Etiopia sendte deretter styrker inn i Somalia for å hjelpe landets svake overgangsregjering, og 24. desember gikk Etiopia til full krig mot islamistene. 28. desember overtok etiopiske og regjeringsvennlige styrker Mogadishu.

STR