— Var det slik dere skulle frigjøre oss, spurte Ali fra sykesengen i Bagdad. Han mistet hele familien i et bombeangrep på den irakiske hovedstaden. Begge armene er revet av, 60 prosent av kropen er dekket av brannskader. Ali er blitt et symbol på Irak-krigens lemlestelser.

Uten spesialistbehandling vil han dø. Nå står verden i kø for å hjelpe. Statsminister Tony Blair vil ha ham til Storbritannia.

I dagens BT kommer det frem at det også jobbes med å få Ali Ismael Abbas til Bergen og Haukeland.

Men nå kan det tyde på at det er amerikanerne som tar affære. - Vi prøver å få Ali ut av Bagdad, og det ser nå ut som vi skal lykkes. Kuwaitiske myndigheter har lovet å ta hånd om 12-åringen og hans eneste overlevende familiemedlem, en onkel, sier en amerikansk offiser ifølge Daily Mails nettsider.

Ifølge tabloiden Daily Mirror, bekrefter en talsmann for kuwaitiske helsemyndigheter at Ali vil bli behandlet på et sykehus i landet så fort som mulig.

Den britiske fjernsynskanalen ITV skriver på sine nettsider at gutten foreløpig ikke er sterk nok til at sykehuset tør ta sjansen på å sende ham ut av landet.

— Vi håper å ha få ham til Kuwait i løpet av kvelden, eller tidlig onsdag morgen, sier sersjant John Jamison til ITV.

Bergenslege vil hjelpe

Det er en lege fra Bergen, opprinnelig fra India, som har formidlet kontakten med Haukeland universitetssykehus.

— Vi har sagt oss villig til å behandle Ali dersom man kan få fraktet ham hit. Han kan komme allerede i dag. Men de praktiske sidene ved dette styrer ikke vi. Nå avventer vi en avklaring fra Irak. Det er ikke noe mer vi kan gjøre, før gutten eventuelt kommer, sier viseadministrerende direktør på Haukeland universitetssykehus, Stener Kvinnsland, til bt.no i dag tidlig.

I går kveld ringte legen fra Bergen sykehuset, og sa at han ville betale for å frakte Ali til Haukeland sin internasjonalt anerkjente brannskadeavdeling.

— Mannen vil være anonym, men det er all grunn til å stole på hans troverdighet, og vi vet at det dreier seg om et seriøst tilbud, sier Kvinnsland om velgjøreren.

UD informert

Utenriksdepartementet mottok i går også flere andre henvendelser fra nordmenn som ville hjelpe Ali.

— Vi sjekker nå med britiske myndigheter om de har planer om å hente ut 12-åringen. Det signaliserte jo statsminister Tony Blair ganske tydelig i går, sier fungerende pressetalsmann, Erling Rimestad.

— Skal Ali fraktes ut av Irak, må det skje i nært samarbeid med de britiske og amerikanske styrkene. Bagdad er jo fremdeles en krigssone, legger han til.

TIL BERGEN? Ali Ismael Abbas ligger hardt skadd på sykehus i Irak.
FOTO: SCANPIX