Vanligvis får verdens mektigste kvinner og menn servert rykende varm kaffe i små, fine kopper, når de møtes for å ta viktige beslutninger. Men slik var det ikke under FNs klimatoppmøte i København i fjor. Der var kaffen kald – og så var det selvbetjening.

Det forteller statsminister Jens Stoltenberg i en ny intervjubok, der han bl.a. avslører detaljer fra de siste dramatiske døgnene med toppledere som Barack Obama, Dmitrij Medvedev og Angela Merkel, som i et lite trangt rom på Bella-senteret skulle redde verdens klima – på tom mage.

Vant til bedre ...

«Her var det dårlig kaffe, og så var det sånne smørbrød som man kjøper i plastpakker på bensinstasjonen. Dette var jo folk som var vant til skikkelig servering, og at de fikk skjenket kaffe i fine kopper. Her måtte de bane seg vei til bordet, og der var det stort sett tomt eller kald kaffe», sier Norges statsminister.

Jeg hadde veldig lyst på frokost, men det var bare de samme bollene som kvelden før

Statsminister Jens Stoltenberg

Helt galt gikk det for de danske vertene den siste dagen, fredag 18. desember, da 28 regjeringssjefer møtte tidlig i Bella-senteret for å komme i gang. Men de måtte vente en halv time på den brasilianske presidenten Lula da Silva. Igjen med murrende mage.

«Jeg hadde veldig lyst på frokost, men det var bare de samme bollene som kvelden før. Og det var ikke bare jeg som var misfornøyd. Det var folk fra mer kulinariske land, som ga høylytt ga uttrykk for det», sier Stoltenberg i «Klimaparadokset», som er laget sammen med journalisten Kjetil B. Alstadheim.

Artikkelen fortsetter under bildet

MONTGOMERY, HENRIK

LARS LØKKE (på storskjerm) var president og vert under FNs klimatoppmøte i København.

Intime detaljer

Det er uvanlig at en sittende statsleder røper intime detaljer fra avgjørende forhandlinger. Ifølge forfatteren snakker Stoltenberg da heller ikke helt fritt, fordi han må passe på ikke å fornærme kolleger i andre land.

Vel retter han kritikk mot danskenes mangelfulle oppvartning. Til gjengjeld får statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) litt oppreisning etter at han har fått mange verbale slag for sin rolle i forhandlingene. Stoltenberg kaller kritikken av Løkke for «urettferdig og feilplassert». For i virkeligheten kunne den danske COP-15-formannen ikke gjort stort mer for å endre resultatet. Det var først og fremst USA og de viktigste u-landene som avgjorde hvor langt man kunne komme.

«Under disse omstendigheter har jeg stor respekt for jobben Lars Løkke Rasmussen utførte», sier Stoltenberg.

Han er tilfreds med resultatet sett i lys av at statslederne møttes siste forhandlingsdag uten å være i nærheten av en avtale. Etter 14 timers intenst gruppearbeid, der bl.a. president Obama satt med penn og papir og skrev utkast, endte det ifølge Stoltenberg med et godt resultat.

«Jeg er når som helst villig til å stå hvor som helst og si at avtalen i København var et viktig skritt fremover. Det viktigste er at verden er blitt enige om at vi har et stort felles problem som vi må gjøre noe med, og at vi ble enige om togradersmålet som overordnet mål», sier han i boken.

Men statsministerens analyse av resultatet deles ikke av Greenpeace i Norge.

— Han er så opptatt av å fremstå som optimist at han ikke ser hvor dårlig det står til. Og hvor lite tid verden har til å løse klimaproblemene, sier Truls Gulowsen, leder av Greenpeace Norge.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN