• Jeg tror politiet skjønner at de har tabbet seg ut, men de nøler med å slippe oss ut, sa Audun Lysbakken i går kveld.

Sammen med flere hundre andre personer ble han omringet og sperret inne av politiet på Järntorget i Göteborg i går kveld. Politiet skal ha forklart aksjonen med at demonstrasjonen mot politivold som ble avholdt der, ikke hadde fått tillatelse. Flere tilfeldige forbipasserende ble sperret inne under aksjonen.

— Overreagert - Polititet har overreagert, det er absolutt ingen tilløp til vold her, sa Lysbakken. De omringede demonstrantene skal ha forhandlet med politiet om å få forlate området stille og rolig. Flere ble imidlertid fraktet bort i busser, og et tredvetalls personer skal også ha blitt arrestert.

Også utenfor politisperringene gikk det svært fredelig for seg i går kveld. Et fåtall demonstranter markerte motstand mot aksjonen, men tonen overfor politiet var på ingen måte aggressiv, og demonstrantene selv var bestemt på at dette ikke skulle bli voldelig. Etter noen timer senket da også politiet skjoldene, og slappet av. Lysbakken mistenker politiet for å ha jaktet på voldelige demonstranter, men de var det ingen som så noe til i nærheten av Järntorget i går kveld.

Butikkeierne i Göteborg hadde tatt politiets advarsler på alvor i går, og omtrent alt var stengt. McDonalds var nok best forberedt, med kjedens erfaring som symbol på imperialisme og global kapitalisme. Samtlige utsalg var stengt med treplater foran dører og vinduer under EUs i Göteborg.

Les også: Razzia mot skole i GøteborgPolitiaksjon over på JärntorgetSvensk politi får sterk kritikk Persson vurderer lovendring etter bråket Hærverk på Sveriges ambassade Tilstanden kritisk for demonstrant Alvorlig skadd etter skyting Gateslag ryster Göteborg Persson: Forakt for demokratiet EU-middag avlyst av sikkerhetsgrunner Politiet pågrep meg uten grunn Nationen-journalist pågrepet Disse demonstrererSvensk politi bestilte dansk politiaksjonAvbryter EU-protestRakettskjold på vei til EuropaEnige om WTO - uenige om Kyoto Demonstrantene innestengt Angrep politiet med stein og flaskerFå nakne rumperSterk overreaksjon Bergensere på veiMagert utbytte med BushIkke enige om Kyoto EU forbyr svineeksport fra Catalonia Ingen dato for EU-utvidelse

UTEN STEIN: Ikke vold! Ikke vold! Ropte demonstrantene til hverandre og til politiet som sperret inne en gruppe demonstranter i går kveld. Foto: Knut Egil Wang