JAN TYSTAD

London

Den 10. mars, da krigen startet, trakk Robin Cook seg fra regjeringen. I går kom hans første offentlige angrep på regjeringens krigspolitikk i form av en artikkel i Sunday Mirror. Den vakte stor oppsikt fordi han er en av toppolitikerne i Labour, statsminister Tony Blairs parti.

Med denne artikkelen stiller Robin Cook seg i spissen for opposisjonen innen regjeringspartiet Labour. Han er ikke alene. 139 underhusmedlemmer fra regjeringspartiet stemte mot Blairs politikk, og den eldste representanten blant dem, Tam Dalyall kalte statsminister Blair «en krigsforbryter».

Robin Cook blir sterkt kritisert for sin artikkel av en tidligere regjeringskollega, statsråden for Skottland Helen Liddell. Hun sier at politikernes viktigste jobb nå er «å styrke moralen blant soldatene ved å støtte dem helhjertet».

De konservatives talsmann i utenriksspørsmål, Michael Ancram, sier at Cooks angrep er utilbørlig på et tidspunkt da «soldatene trenger maksimal støtte».

— Lurt av USA

Robin Cook begrunnet sitt angrep mot statsminister Blair med at han har latt seg lure av de erkekonservative i Washington som lovet en «rask og effektiv krig».

— Det er lett for Bush å si (nå) at krigen vil fortsette så lenge det er nødvendig. Han sitter trygt i Camp David, godt beskyttet av en mengde sikkerhetsvakter som vil sørge for at han er trygg, sier Cook.

Han tar for seg flere uttalelser fra amerikanske regjeringsmedlemmer og rådgivere om at de allierte soldatene ville bli møtt med jubel og blomster, noe som ikke har skjedd.

«Personlig skulle jeg ønske at Rumsfeld (forsvarsminister), Cheney (visepresident) og Wolfowitz ville bli sendt til frontlinjen ... det ville gitt dem en sjanse til å høre hva soldatene mener om alle deres løfter når de kjemper for å erobre hver eneste bro over Eufrat», skriver Cook i artikkelen.

- Forstår ikke

Den tidligere britiske utenriksministeren kritiserer også amerikanernes manglende evne til å forstå situasjonen i andre land. I stedet for en rask krig, må man nå drive beleiring av byene.

«Det finnes ikke noen mer brutal form for krigføring enn beleiring. Sivile sulter. Vann og kraftledninger ødelegges. Barn dør ...», fortsetter Cook.

Robin Cook nevner også de ti døde som kom hjem til Storbritannia i kister lørdag. To av dem var skutt ned av en amerikansk rakett og åtte omkom i en helikopterulykke. De ble gitt æresmottakelse av hensyn til familiene. «Jeg kan ikke la være å spørre meg selv om det ikke ville være bedre for familiene om krigen aldri hadde vært startet, fordi den ikke var nødvendig og fordi den er så dårlig planlagt», skriver Cook i artikkelen som utvilsomt vil splitte regjeringspartiet ytterligere.