• Folk løper rundt i gatene, og det er panikk, sier øyenvitner.

Nyhetsbyråene sendte mandag ut bilder som viste at minst en mann var blitt drept og flere skadet etter at skudd ble avfyrt mot demonstranter i Irans hovedstad Teheran, skriver Aftenposten.no.

Radiokanalen Payam melder at en militærstillingen i nærheten av torget ble angrepet, noe som førte til at syv personer ble drept. I tillegg ble flere mennesker såret.

Iransk TV meldte om skytingen mens den pågikk.

— Det har vært sporadisk skyting der ute... Jeg kan se folk som løper her, sa en reporter for den engelskspråklige TV-kanalen Press TV under en live overføring fra Azadi-plassen i Teheran.

Les også:

Tyr til vold i gatene etter valget

Norsk journalist arrestert i Iran

Uro i Teheran etter omstridt valg — Det er flere som er bevæpnet, jeg vet ikke nøyaktig hvem de er, men de har begynt å skyte mot folk og skaper kaos på Azadi-plassen (Frihetsplassen).

– Minner om revolusjonen

Irans tidligere kronprins sier de siste dagenes demonstrasjoner minner om revolusjonen i 1979, som førte til at faren hans ble styrtet fra makten.

I et intervju med TV-kanalen CNN sier Reza Cyrus Pahlavi at dagens klima i Iran ikke er ulikt den siste delen av regjeringstiden til faren Mohammad Reza Pahlavi. Med tittelen sjah sto han i spissen for det iranske monarkiet som ble avskaffet i den islamske revolusjonen.

Den tidligere kronprinsen har tidligere erklært at han ikke ønsker å gjeninnføre monarkiet i Iran, men sier nå at han håper å kunne hjelpe demonstrantene som protesterer mot myndighetene.

– Jeg vil svært gjerne hjelpe dem med å oppnå fullstendig, ekte frihet i et sekulært, demokratisk system hvor det er et virkelig skille mellom religion og stat, sier Pahlavi.

Milits skjøt mot folk

Det var medlemmer av Basij-militsen som skjøt mot folk i det en gruppe demonstranter gikk til angrep på en av militsens bygninger, opplyste en iransk fotograf til Reuters. Basij-militsen ble dannet under krigen mot Irak på åttitallet, og støtter den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Det ble også meldt om skyting nord i byen.

— Folk løper rundt i gatene, og det er panikk. Folk forsøker nå å ta seg inn i hus for å gjemme seg, skriver twitteren Persiankiwi, som sier at vedkommende er tilstede ved demonstrasjonen.

Aftenposten.no møtte mandag mange av demonstrantene i det de var på vei bort fra Azadi-plassen. Flere av dem sa at de hadde hørt skytingen.

Har fått nok

Men de sa også at de hadde deltatt i en fredelig demonstrasjon og at politiet hadde holdt seg i bakgrunnen.

— Allahu Akbar, Allahu Akbar, Gud er stor, Gud er stor, ropte demonstrantene i går mens de med sine grønne farger beveget seg oppover Azadi-avenyen bort fra Azadi-plassen. Ord som også blir ropt ut fra hustakene i Teheran ut over kveldstimene. Slagordene er som et ekko fra den muslimske revolusjonen i Iran i 1979.

— Iran har fått nok, gå av Ahmadinejad, roper også folk om den offisielt gjenvalgte presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Inntrykket av demonstrantene var ikke at dette var en aggressiv gruppe, men derimot virket de svært positive. Mange av dem har bind for munnen. Det er symbolsk fordi de mener at de er blitt kneblet.

— Hvor ble det av stemmen min, står det på plakaten til en ung mann med bind for munnen.

En kvinne sier til Aftenposten.no at de kommer til å fortsette å marsjere til Mahmoud Ahmadinejad gir seg. En mann sier de skal vinne til slutt.

Massiv protest

Dette var den tredje dagen med demonstrasjoner etter fredagens valg, og mandagens massemøte skal være den største folkeansamlingen i landet siden revolusjonen i 1979.

Tidligere på dagen hadde den reformvennlige og offisielt tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi selv vært blant demonstrantene i Teheran.

— Folkets stemmer er viktigere enn Mousavi eller hvilken som helst person, ropte Mousavi gjennom en høyttaler fra taket på en bil.

Under talen hevet han en knyttet hånd over hodet, som en slags seiersgest.

Over én million mennesker

Det ble hevdet at godt over én million mennesker samlet seg i Teherans gater for å markere sin støtte til Mousavi.

— Det er mellom 1,5 og 2 millioner som har samlet seg, hevdet en politimann som var med i sikkerhetsoperasjonen for protesten, til nyhetsbyrået AFP.

Irans øverste leder har beordret en gjennomgang av klagene som valgtaperne kommet med. Ayatollah Ali Khamenei har bedt det mektige vokterrådet vurdere valget og å avgi en rapport i løpet av 7-10 dager. Khamenei har allerede gratulert Ahmadinejad med seieren og lederen for vokterrådet, ayatollah Ahmad Jannati, ga sin støtte til Ahmadinejad før valget.


PS! Iransk fotball går likevel sin gang, tross urolighetene i hjemlandet. Onsdag spiller Iran en særdeles viktig VM-kvalikkamp mot Sør-Korea i Seoul.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
AFP/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
SCANPIX
REUTERS/SCANPIX