THOMAS HEINE

Amman

Irakiske sikkerhetsstyrker torturerer rutinemessig og systematisk fanger, med direkte eller indirekte støtte fra Iyad Allawis overgangsregjering. Det kommer frem i en rapport fra den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

«Sparket og slått»

I rapporten «Det nye Irak? — Tortur og mishandling av irakiske fanger», som ble offentliggjort i går, beskylder Human Rights Watch videre regjeringene til USA og Storbritannia, og andre regjeringer, for å lukke øynene for problemet. Ifølge rapporten er det standard under forhør at de arresterte blir sparket og slått med bl.a. kjepper, jernrør og kabler, og at de får bind for øynene og bakbundne hender under forhør.

Rapporten bygger på intervjuer med 90 irakiske fanger i perioden juli til oktober i fjor. 72 av disse har fortalt at de er blitt utsatt for tortur, som regel i forbindelse med forhør.

— Det irakiske folk ble lovet noe bedre etter Saddam Husseins fall. Dessverre må det irakiske folk fortsatt lide under en regjering som ustraffet lar fanger mishandles, sier direktør for Human Rights Watch' Midtøsten-kontor, Sarah Whitson.

- Ingen kommentar

— Vi fordømmer uten forbehold opprørernes brutalitet. Men internasjonal lov er utvetydig på dette punktet: Ingen regjering kan rettferdiggjøre tortur av arresterte med henvisning til landets sikkerhet, konstaterer hun.

Rapporten anklager Iyad Allawis regjering, som formelt fikk overdratt makten fra USA i juni 2004, for «tilsynelatende aktivt å delta i, eller i hvert fall være medskyldig i disse grove krenkelsene av fundamentale menneskerettigheter».

«Verken USA, Storbritannia eller andre involverte regjeringer har offentlig tatt opp disse spørsmålene som noe som ga grunn til bekymring», heter det i rapporten.

Allawis kontor ønsket ikke å kommentere saken i går. En talsmann for Iraks departement for menneskerettigheter forklarte at en undersøkelse av tortur i fengsler allerede er i gang, men at problemene ikke er så omfattende som Human Rights Watch beskriver.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende