Han beskylder også maoistopprørerne i landet for vold mot fanger.

— Tortur og dårlig behandling brukes systematisk i Nepal av politiet, væpnet politi og hæren for blant annet å få fram tilståelser og opplysninger, sa FNs spesialrapportør for tortur Manfred Nowak på en pressekonferanse i Katmandu fredag.

Nowak har intervjuet en rekke fanger og tidligere innsatte i det himalayiske kongedømmet, som har vært herjet av indre strid siden 1996, da maoistene startet et opprør for å felle kongedømmet og opprette en kommunistisk republikk.

Ifølge Nowak blir fanger blant annet rutinemessig slått med bambusstokker og plastrør og gitt elektriske sjokk i ørene.

— Jeg har fått gjentatte og urovekkende ærlige opplysninger fra framstående politifolk og militære tjenestemenn om at tortur er akseptabelt under visse forutsetninger og faktisk blir systematisk praktisert, sier Nowak.

Etter pressekonferansen gikk en talsmann for hæren umiddelbart ut og avviste torturbeskyldningene.

Nowak sier også at FN-kommisjonene har mottatt sjokkerende bevis for at også maoistene torturerer og lemlester sine fanger.

— Deres metoder inkluderer stokkeslag, gjennomboring av legger med metallstenger og til og med amputering av tær, sier han.

Minst 12.500 mennesker er blitt drept som følge av den ni år lange konflikten i Nepal mens mange hundre er forsvunnet. Med sine 26 millioner innbyggere er landet dermed blitt et av de verste stedene i verden når det gjelder forsvinninger.