• Folk flest mener protestene mot Mohammed-karikaturene har gått altfor langt. Nordmenn kommer neppe til å bli angrepet, sier den syriske læreren Hussein Maxos.

Maxos, som bor i hovedstaden Damaskus, har i mer enn ti år undervist studenter fra Bergen i arabisk.

— Både jeg og mange andre er overrasket over at demonstrasjonene utviklet seg så voldelig. Jeg skjønner godt at tv-bildene er skremmende. Men jeg tror det er liten fare for at nordmenn i Syria vil bli fysisk angrepet.

- Handler om Irak

— Folks sinne retter seg ikke mot personer, men mot regjeringene i Norge og Danmark som ikke stoppet avisene fra å trykke karikaturene. Nordmenn må være forberedt på å bli spurt om tegningene, men bør ikke være redde for å komme hit, sier Maxos.

Han har undervist europeere i arabisk siden slutten av 1980-tallet og har de siste ti årene samarbeidet med Universitetet i Bergen om kurs for norske studenter.

Maxos mener protestene ikke lenger dreier seg om Mohammed-karikaturene, men at de er uttrykk for generell misnøye med vestlig politikk.

— Dette handler nok mest av alt om situasjonen i Irak og Afghanistan. Mange har bitre følelser for invasjonen, og mener «krigen mot terror» egentlig er en krig mot islam. I lang tid har folk sett at tusenvis av uskyldige sivile blir drept i jakten på én person. Mange håpet at EU ville bli en motvekt til USA, fordi det var sterk motstand mot Irak-krigen i Europa. Når disse tegningene dukker opp i europeiske aviser, blir skuffelsen og sinnet ekstra stort, forklarer Maxos.

- Trist å se ambassaden

Mange mener at myndighetene stilltiende aksepterte ambassadeangrepet for å hindre sosial uro rettet mot regimet.

— Unnlot syriske myndigheter med hensikt å stoppe demonstrasjonene?

— Det vet jeg ikke, men jeg har sett hundrevis av politifolk med skjold og køller. De vil nok stanse ethvert tilløp til protester fremover, sier Maxos.

Han gjør det klart at han ikke kan kommentere kritikk mot regimet pr. telefon. Syria er en politistat og kjent for å kneble kritiske ytringer.

— Det var forferdelig trist å se ambassaden brenne. Det er deprimerende, særlig med tanke på Norges aktive rolle i Midtøsten. Jeg har inntrykk av at det var frustrerte ungdommer som var mest aktive i hærverket. De representerer ikke andre enn seg selv, og i alle fall ikke flertallet av syrere, sier Maxos.

— Tror du konflikten vil eskalere eller roe seg?

— Jeg tror den vil roe seg, men det avhenger av hvordan fremtredende politikere håndterer saken. Jeg hørte den norske utenriksministeren på Al Jazeera, han sa at vi må bygge bro og ikke la ekstremistene vinne. Slike uttalelser vil nok dempe frustrasjonen.

Maxos mener nordmenn må ta innover seg at vi også har selvpålagte bånd på ytringsfriheten.

— Man spøker for eksempel ikke med Holocaust i Norge. Dere har deres egne tabuer. Da må dere ha forståelse for at andre også har det.