Litt vanskelig å tro på det, kanskje. For det var vel ikke sensuelle pirrende følelser som ble vekket i deg da du kjente eimen av stram illeluktende gammel mannesvette der du sto som sild i tønne på bussen i morgenrushet.

Men så er det heller ikke gammel svette som tenner kvinnen, men duften av ferske, piplende små dråper på mannens hud. Og nå er det vitenskapelig bevist at slik duft øker hormonproduksjonen hos kvinner.

Sexhormon

Forskere ved University of California har gjennomført en undersøkelse som viser at kvinner som luktet på et kjemisk stoff som finnes i mannlig svette, produserte mer av et hormon som gir økt sexlyst og raskere hjertefrekvens.

Undersøkelsen publiseres denne uken i tidsskriftet Journal of Neuroscience, og ifølge forskerne er det første gang man kan bevise at mennesker skiller ut et stoff som påvirker hormonene til det motsatte kjønn.

Sentralt i undersøkelsen er stoffet androstadienon, som regnes som et mannlig kjemisk signal. Tidligere undersøkelser har vist at et lite sniff av stoffet påvirker kvinners humør, fører til seksuelle og fysiologiske reaksjoner, og gir økt hjerneaktivitet. Men hvordan stoffet har påvirket kvinners hormoner, har inntil nå ikke vært vitenskapelig bevist.

Androstadienon er avledet av testosteron og finnes i mannens svette, spytt og sæd. Stoffet har en duft som minner om musk.

Motvirker stress

– Undersøkelsen viser at mange ting kan bli utløst ved å lukte på svette, sier leder for forskningsgruppen Claire Wyart i et intervju onsdag.

Forskerne målte nivået av hormonet kortisol i spyttet hos 48 kvinner som deltok i undersøkelsen. Kortisol fører til opprettholdelse av seksuell lyst og følelse av velvære, og motvirker blant annet stress.

Kvinnene var i begynnelsen av 20-årene, og undersøkelsen foregikk slik at de hver luktet 20 ganger på en krukke med androstadienon. Etter om lag 15 minutter spratt kortisolnivået i været og ble liggende høyt i om lag en time. Forsøkspersonene fikk bedre humør, økt sexlyst, høyere blodtrykk, økt hjertefrekvens og raskere pust. For å sammenligne reaksjonene måtte kvinnene også lukte på fersk bakst. Men det utløste ikke de samme fysiske reaksjonene.

Alle kvinnene som deltok i undersøkelsen var heterofile, fordi forskerne mente det kunne være at homofile kvinner reagerer annerledes på stoffet.

Hva påvirker hva

Dette er ifølge forskerne første gang at det er vitenskapelig bevist at å lukte på et spesifikt kjemisk stoff øker nivået av et spesielt hormon. Undersøkelsen kunne imidlertid ikke fastslå om økt kortisolnivå påvirker humør og sexlyst, eller om det er økt sexlyst og bedre humør som medfører økt kortisolnivå.

Claire Wyart understreker også at denne undersøkelsen kun har bevist effekten av ett enkelt stoff i mannens svette, og at det er godt mulig at andre kjemiske stoffer i mannesvetten kan ha lignende effekt på det annet kjønn.