TRINE EILERTSEN trine.eilertsen@bt.noGöteborg

— Dette var en ren frihetsberøvelse, og situasjonen ble oppfattet som svært truende, sier Valle om politiaksjonen på Järntorget i Göteborg lørdag kveld. Flere hundre mennesker, deriblant flere nordmenn, ble omringet og holdt innesperret på torget i nærmere fire timer.

- Tilfeldigheter Ifølge Valle var det bare tilfel-digheter som gjorde at ikke hun også ble stengt inne på Järntorget under politiets aksjon lørdag.

Riksdagmedlem for Vänsterpartiet, Kalle Larsson, vil spørre justisministeren i Sverige om lovligheten av politiets aksjon lørdag.

— Det er mye som tyder på at politiet ikke hadde lov til å handle som de gjorde, sier Larsson. Han peker på at politiet aldri ba demonstrantene om å fjerne seg, noe de skal gjøre før de går til aksjon.

Nestleder i Sosialistisk Ung-dom, Audun Lysebakken var blant dem som ble innestengt lørdag. Politiet har oppgitt at de jaktet på en bevæpnet tysk demonstrant da de gikk til aksjon.

— Men vi så ikke noe som tydet på at de jaktet på noen spesiell person, sier Lysebakken, som beskriver aksjonen som truende og grunnløs.

Kalle Larsson har arrangert demonstrasjoner i Sverige i nærmere 15 år. Han mener poli-tiet er blitt mer brutale det siste året.

— Det henger helt tydelig sammen med at Sverige har formannskapet i EU. Da er det viktig for myndighetene å vise at de har kontroll, sier han. I tillegg er det stadig flere demonstranter i Norden som reiser rundt for å delta i demonstrasjoner.

— De er dessverre ofte voldelige, noe som ødelegger for alle oss andre, mener Larsson, som tar sterkt avstand fra volden i Göteborg i helgen.

NTB

Les også: Nær 1000 arrestert Svensk politi innrømmer å ha vært naiv Samba og finlandshetter i anspent forening EUs mål er utvidelse i 2004- Tabbe av politietRazzia mot skole i GøteborgPolitiaksjon over på JärntorgetSvensk politi får sterk kritikk Persson vurderer lovendring etter bråket Hærverk på Sveriges ambassade Tilstanden kritisk for demonstrant Alvorlig skadd etter skyting Gateslag ryster Göteborg Persson: Forakt for demokratiet EU-middag avlyst av sikkerhetsgrunner Politiet pågrep meg uten grunn Nationen-journalist pågrepet Disse demonstrererSvensk politi bestilte dansk politiaksjonAvbryter EU-protestRakettskjold på vei til EuropaEnige om WTO - uenige om Kyoto Demonstrantene innestengt Angrep politiet med stein og flaskerFå nakne rumperSterk overreaksjon Bergensere på veiMagert utbytte med BushIkke enige om Kyoto EU forbyr svineeksport fra Catalonia Ingen dato for EU-utvidelse

VIL KLAGE: Stortingsrepresentant Ågot Valle ber den norske regjeringen klage på det svenske politiet. Arkivfoto