— Alt går bra med oss, men vi er uten vann og strøm. Og vi så noen tak som fløy, sier Jan-Egil Granfoss til Aftenbladet. Stavanger-mannen holder altså til i Cebu City, hvor innbyggerne også fikk kjenne tyfonen Haiyan på kroppen. Tyfonen traff Filippinene med voldsom styrke fredag og er den kraftigste som noensinne er registrert over land i det sørøstre Asia.

— Det var en svært skremmende opplevelse, og jeg har ikke opplevd et slikt vært tidligere, sier Granfoss til Aftenbladet.no.

Minst 1200 døde

1200 mennesker fryktes omkommet i tyfonen Haiyan, ifølge Filippinenes Røde Kors. Minst 1200 mennesker skal ha omkommet i tyfonen Haiyan, melder Filippinenes Røde Kors. Generalsekretær Gwendolyn Pang sier tallet kommer fra foreløpige rapporter som hjelpeorganisasjonen har mottatt fra sine folk i byen Tacloban og provinsen Samar.

— Om lag 1000 lik er sett flytende i sjøen utenfor Tacloban, mens det er meldt om minst 200 døde i Samar, sier Pang til Reuters.

Granfoss sier at det bor mange nordmenn i området, men har ikke fått snakket med noen av dem etterpå. Utenriksdepartementet har mottatt flere bekymringsmeldinger fra pårørende i Norge som ikke kommer i kontakt med nordmenn som er på Filippinene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD.

Ikke evakuert

— Situasjonen er uoversiktlig på grunn av at telefonforbindelsene og strømforsyningene i de rammede områdene er nede. Ambassaden i Manila jobber med å skaffe seg oversikt. Men det er vanskelige arbeidsforhold, sier Enstad til NTB.

Granfoss opplyser at ting har normalisert seg nå, i hvert fall der han bor.

— Vi er ikke evakuert, og det verste stod på i går, sier Granfoss, som har bodd i landet siden 2006 sammen med sin kone og barn.

SKREMT AV TYFONEN: Jan-Egil Granfoss, konen Sansi og sønnen Jan-Sverre bor på Filippinene.
ØDELEGGELSER: Her er et skur blåst i fillebiter.
Jan-Egil Granfoss
BLÅST NED: Strømmaster ved Mandaue-broen som vinden har tatt. Broen går til den lokale flyplassen.
Jan-Egil Granfoss