— Jeg har tenkt mye på dette. Av demokratiske grunner er det alt annet enn sunt at ett parti sitter så lenge med makten. Men jeg vet at Göran Persson misliker et slikt resonnement! sier Guillou underfundig til Bergens Tidende.

Den produktive kriminalforfatteren og aktive samfunnsdebattanten har alltid hatt mange jern i ilden. Denne uken leder han to programmer i svensk TV4, der partilederne blir grillet etter alle kunstens regler før valgdagen. BTs medarbeidere møtte ham noen timer før han gjorde seg klar til å gyve løs på venstresidens toppledere sent i går kveld.

Liten forskjell på partiene

— Hvordan kan du , som alltid er blitt oppfattet som en ytterliggående radikaler av mange, nær sagt gå god for at de borgerlige overtar?

— Mitt viktigste poeng er at det er blitt så utrolig liten forskjell på partiene. Slik er det jo også i Norge. Vi må virkelig anstrenge oss for å finne skikkelige skillelinjer. Det nye er at datateknologien tas i bruk for at folk kan finne ut hvilket parti som står dem nærmest. Jeg har selv testet meg på denne måten, og oppdaget til min forundring at jeg er halvt venstreradikal og halvt liberal! sier Jan Guillou med et bredt smil.

— Jeg synes også at den borgerlige statsministerkandidaten, Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna, er en dyktig politiker. På en taktisk klok måte har han greid å fornye det konservative partiet. Det er ingen grunn til å tro at ikke den borgerlige firepartialliansen vil bli styringsdyktig.

- Gøy med «skandaler»

— Har ikke sosialdemokratene skapt et Sverige som langt på vei er et idealsamfunn?

— Nei, tenk det! Når én million arbeidsføre og arbeidsvillige mennesker må leve på arbeidsledighetstrygd eller andre trygdeordninger, sier det mye om et samfunn i ubalanse.

— Hvor ødeleggende er dataskandalen for folks tillit til Folkpartiet, etter at det er kommet for en dag at geskjeftige liberalere har drevet hacking mot Socialdemokraterna?

— Betydningen er helt sikkert overdrevet, i hvert fall fra journalistenes side. Denne episoden opprører meg ikke så sterkt, i en verden der ungdom eksperimenterer med data på alle mulige måter. Men «skandaler» kan på den andre siden være «gøy», ikke minst på bakgrunn av at Folkpartiet går til valg på en rekke moralske krav til andre!

- Gud betyr mindre

— Hva er forskjellen på svensk og norsk politikk?

— Gud i politikken betyr mer i Norge enn i Sverige. Våre egne Kristdemokrater har tonet ned Vårherres betydning. Etter hvert som landsbygden i Sverige er lagt øde, er vårt Centerparti - i motsetning til i Norge - mer og mer blitt et storbyparti.

— Hva er grunnen at dere har unngått å få en svensk parallell til vårt Frp?

— Det er et meget godt spørsmål. Min teori er at vi tok utfordringen mye mer på alvor enn dere da det holdt på å vokse frem et slikt populistisk og rasistisk parti her på 90-tallet. Vi opplevde sterke demonstrasjoner over hele landet, mens man både i Danmark og Norge valgte å overse og tie Fremskrittspartiet i hjel, inntil det var for sent.

— Hvilket parti har du selv tenkt å stemme på søndag?

— Jeg har aldri avgitt stemme ved noe valg, bortsett fra da jeg som fransk statsborger på 60-tallet deltok i presidentvalget, og av en eller annen merkelig grunn stemte på Mitterrand! sier Jan Guillou som for lengst er blitt svensk statsborger.

FYRTE LØS MOT STATSMINISTEREN: Sent i går kveld stilte statsminister Gøran Persson i TV4-studio for å bli "kryssforhørt" av Jan Guillou.